сонетът

Кукленият театър в Русе с поетично-визуална премиера за възрастни

Новият поетично-визуален спектакъл „Сонетът“ на Държавен куклен театър Русе, който бе презентиран днес пред журналисти, е предназначен за възрастни и включва кукли и маски, уточни Диана Досева – дивайзинг и режисура на представлението. Проектът е създаден по едно работно ателие, състояло се през март 2022 година от Диана Досева и Елица Йовчева. Целта на тази театрална лаборатория е да се стимулира интересът към сонетната форма и личното творчество. В представлението изобилства с лично творчество, предимно на актьора от театъра Димитър Пишев. Експериментът е една провокация към младата аудитория, за да се възвърне интереса към тази форма.

Ателието и спектакълът се финансират от Национален фонд култура по програма Едногодишен гранд на Асоциация междумладежки инициативи. Едногодишният гранд се казва „Между дигиталното и реалното“. Директорът на ДКТ-Русе е откликнала на инициативата. В спектакълът са включени сонети на Иван Вазов, Шекспир, Джон Дън, Филип Сизми, Радко Радков, Шлегел, Бехер и Петър Велчев. Останалата част е творчество на актьорите от театъра – Светлина Станчева, Ивета Маринова, Радинела Тотева, Димитър Пишев и Мартин Пашов.

Димитър Пишев сподели, че изпитвал притеснение от сонетната форма, защото творчеството му е в свободен стил. Оказало се е, че не е трудна формата, а ставало въпрос за вдъхновение, което да те съпровожда. Сонетът провокира всеки млад автор да мисли с образ. Защото сонетите, представени в спектакъла, създават множество образи, които да бъдат преплетени в самият текст. Накрая, Пишев завърши с извода, че са направили спектакъл за човека, за личното творчество, за любовта, за изкуството и пр.

Премиерата ще се състои на 28 януари 2023 година, от 19 часа, в салона на Държавен Куклен театър Русе.

Сценография и костюми: Георги и Таня Пасеви

Авторска музика: PishEff & PashOff

Звукозапис и звукова среда: Васил Маринов

Графичен дизайн и мултимедия: Момчил Михайлов – Момо

сн. РусеИнфо

Сподели: