теодора реогинална библиотека любен каравелов русе

Културен календар на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ Русе за месец септември 2019 година

Екипът на Регионална библиотека е подготвил изненада за всички първокласници в град Русе. Те ще получат като подарък едногодишна читателска карта. Тя е с оригинален дизайн. На гърба и е отпечатана детска картина, спечелила награда в конкурс „Плакат на мира“ през 2014-2015 година Миниатюрата е нарисувана от талантливо русенско дете, който днес завършва училището по изкуствата в града, Тодор Колев.

Първите карти с носител картичка и шеговито послание са вече в класните стаи, отбелязаха домакините на днешната медийна пресконференция.

На 27. 09. От 16 в галерия „Библиотека“ ще се състои официалната церемония за награждаването победителите от 15 – тото издание на Международния конкурс за екслибрис. Тази година конкурсните работи трябва да носят темата „ EX LIBRIS – EX Cinema“.

Участниците тази година са 416 от 38 държави от Европа, Азия, Северна Америка, Южна Америка, Африка. За пръв път тази година има участник от Кения. Общо изпратените творби са 613 на брой. Участващите деца в конкурса са 115 от България, Русея, Украйна, Унгария, Беларус, Аржентина, Китай, Турция.

Отново на 27. 09. РБ се включва в Европейската нощ на учените 2019 година от 17 до 22 часа. Събитията, които ще се случват, ще са разположени както в самата сграда на библиотеката, така и в градинката пред нея. За тях може да се ориентираме от сайта на РБ “Любен Каравелов“.

На 28.09. от 10 до 13 часа град Русе участва за пета поредна година в инициативата „Стара хартия за нова книга“. Организатори на кампанията са „Екопак България“ и Книжен център „Гринуич“. Четири поредни години, от когато и РБ участва, русенките деца са рекордьори по предадена хартия за нова книга. Колкото повече стара хартия съберат децата, толкова по-малко дървета ще бъдат изсичани.

На 20. 09 в коридора на 2 етаж ще бъде подредена една постерна изложба по повод европейския ден на езиците- 26 септември. Събитието се реализира съвместно с Гьоте институт.

На 24 септември от 18 часа в галерия Библиотека ще бъде представена книгата на Варта Корисян „ Пеласгите – мостът между Атланти и Арийци“. На 25 септември от 18 часа ще се проведе традиционното Родителско кафе с тема „Искаш ли да играем?“. Лектор ще бъде Силвия Пасева, логопед към УМБАЛ „Медика“.

Сподели: