кухня

Кухнята – съвременни тенденции – част II

Ако обзавеждането на кухнята ви е отпреди 5-6 години, то със сигурност вече е остаряло. Понятието готварска печка отдавна се разпадна. Вече свикнахме със стъклокерамичните плотове и се убедихме в предимствата им. Промени претърпя и кухненската мивка и тя вече не е едно обикновено корито. Материалите, от които са днешните мивки са силно устойчиви на удар, на издраскване е на топлина. В тази статия продължаваме да ви обясняваме какво още трябва да знаем за съвременната кухня.

РАЗПОЛОЖЕНИЕ НА МЕБЕЛИТЕ. Класическото обзавеждане на кухнята се придържа към правилото на триъгълника, т.е. печката, хладилникът и мивката са разположени във върховете на въображаем триъгълник. Този принцип важи най-вече за малките кухненски помещения, вместени във всекидневната. Той осигурява по-рационално и безпрепятствено движение между уредите при подготовката на храната. Напоследък, обаче, при обзавеждането се наблюдава една друга тенденция. В кухнята се обособяват две групи мебели – една за съхраняване не продукти, и друга – за приготвяне на храната. Така всички шкафове се обединяват в компактен блок, който много напомня за холна секция. За да се използва максимално пространството, шкафовете стигат до тавана.

ВНИМАТЕЛНО ИЗБЕРЕТЕ ПОДА. Още преди да започнете да поръчвате обзавеждането, трябва да сте наясно с подовото покритие. То трябва да отговаря на редица изисквания – да е дълготрайно, да не абсорбира влага, да е устойчиво на мазнини, да се почиства лесно, да не се изтърква и да допринася за уюта в помещението. Обмислете внимателно най-добрия вариант, защото след като веднъж монтирате шкафовете, трудно ще можете да го смените. Класическото решение за кухнята е теракотата. Тя се предлага във всевъзможни разцветки и размери на плочките. Напоследък популярност печелят „килимите” от теракота, които се правят от съчетаването на различни декоративни плочки. Новост на пазара са ламинираните паркети, които са специално за кухня. С тях помещението изглежда по-уютно и се свързва по-хармонично с хола. Освен за материала, трябва да помислите и за цвета на пода. Ако шкафовете са в наситени багри или са съчетание от няколко цвята, изберете за пода неутрален цвят. Подова настилка с по-богата разцветка или шарки върви на шкафове с изчистени линии и тонове.

ДА РАЗДЕЛИМ ПРОСТРАНСТВОТО. Съществуват много начини за отделяне на кухненското пространство от дневната. Какво ще изберете, зависи от вашето желание за повече или по-малко обособяване на тази зона. Ако искате да отделите двете пространства, да скриете частично кухнята, но въпреки това да остане свързана с дневната – използвайте бар-плот. С негова помощ ще маркирате функционалните зони, като едновременно с това запазите визуалната им връзка. В повечето случаи бар-плотът се превръща в най-интересния елемент от обзавеждането в стаята. Затова той трябва да е разположен така, че достъпът до него да не е затруднен и да се вижда добре. В бар-плота може да се включат шкафчета за чаши, чинии, прибори, салфетки. Върху него често намират място кафемашината и сокоизтисквачката. Пред него е хубаво да предвидите достатъчно място за високи столчета. Над него поставете осветителен панел, който ще подчертае сепариращата му роля и ще насочи вниманието към него.

Сподели: