Кухня: 8 неща, които са излишни в нея

Разчистването на любимата кухня е по-лесно, отколкото си мислите

Време е да прочетете тази полезна статия, за да организирате своята кухня така, че да имате повече свободно място.

Много от нас държат различни предмети в кухнята си, които почти не използват и пазят за всеки случай. Време е да се отървете от тях – така ще освободите полезно място. И това е супер важно, ако жилището е с малка квадратура.

Уред за печене на хляб  или мултикукър

Колко пъти всъщност сте използвали този гигантски модул, който заема една трета от дълбок рафт?

Разбира се, има семейства, в които хлебопекарната или мултикукърът се използват всеки ден. Но има и друг тип, които притежават такива уреди в апартамента си, по-точно в кухнята, но ги ползват от време на време, или направо са ги забравили.

Ако сте ги  използвали само няколко пъти през последната година, по-добре е да ги подарите на приятел, който определено ще използва оборудването по предназначение. Същото важи и за други домакински уреди, които толкова лесно купуваме или получаваме като подарък, а след това съхраняваме в шкафа с години. Става дума за кана за кафе, яйцеварка, оризоварка, гофретник,  тостери и др.).

Сувенирни чаши

Сувенирните чаши с големи рисунки, закупени по повод или получени като подарък, буквално претрупват рафтовете. Те трябва да изчезнат.

Определено ще получите повече удовлетворение от малка колекция от красиви чаши, които използвате всеки ден, отколкото от дузина цветни чаши със странни надписи или снимки, които не планирате да използвате скоро.

Съдове: стари и резервни

Много хора имат в своята кухня рафтове и чекмедже, които са пълни с неподходящи чинии, тави и купи, които рядко се използват.

Тук има два варианта. Или признавате, че сте запален колекционер и показвате колекцията си от цветни чинии и купи само на гостите си… А в останалото време събират прах. Втори вариант – изобщо сте забравили, че някъде в шкафовете имате сервизи, тави и друг вид посуда.  Така те могат да стоят с години, докато не решите да направите ремонт на апартамента.

Време е да решите какво ще правите с посуда, която не ви трябва. Така ще се насладите на допълнително място.

Дублиращи подправки

Когато отиваме в магазина за хранителни стоки, минавайки покрай рафтовете с подправки, често си казваме: „Имам ли черен пипер / канела / ванилия у дома? И после обикновено се оказва, че на рафтовете в кухнята има пълен буркан с черен пипер или канела. Съхранявайте всички подправки на едно място или така, че да се виждат веднага. Проверявайте ги често. Това ще ви помогне да избегнете съхранението на допълнителни бурканчета и пликчета и ще освободите място.

Стари кухненски кърпи

Признайте си, имате няколко стари кърпи на плота в кухнята си. Време е да ги сложите в коша за боклук. Прегледайте кухненския си текстил и оставете само нови кърпи.

Излишни прибори за хранене

Със сигурност във всяка кухня има повече от една дузина ножове и вилици, дори и повече. Ако чекмеджето за прибори е пълно, направете ревизия, оставете един пълен комплект и няколко допълнителни вилици и ножове.

Консерви и зърнени храни с изтекъл срок на годност

Съхраняването на храна с изтекъл срок на годност е загуба на място в шкафа и крие опасност за здравето. Проверявайте наличните зърнени храни и консерви на всеки няколко месеца и изхвърлете всички храни, чийто срок на годност е изтекъл.

Дузина шпатули и черпаци

Колко дървени шпатули, черпаци и големи вилици са ви необходими при готвене в кухнята? Вероятно един, максимум два броя. Премахнете ненужните и запазете тези, които знаете, че използвате всеки ден в своята кухня. Време е да разчистите кухнята си!

Сподели: