галин григоров

Към 16.30 ч. обстановката на територията на област Русе е сравнително спокойна

Време за прочитане: < 1 мин.

Към 16.30 ч. обстановката на територията на област Русе е сравнително спокойна. Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия за леки и лекотоварни автомобили, така и вече за тежкотоварни автомобили над 12 тона. Всички първокласни пътища са отворени в посока София, Силистра и Разград. Все още не се пропускат товарни автомобили след пътя I-5 в посока прохода на Републиката, тъй като все още не са разчистени участъци от прохода във Великотърновска и Старозагорска област, поради което не се допуска и влизането на територията на страната на товарните автомобили, намиращи се преди Дунав мост в окръг Гюргево по посока към Букурещ. Образуваната колона е над 30 километра, което би довело до възможности за задръствания при пропускането им в България, особено ако не са оборудвани с вериги и подходящи гуми. В тази връзка се осъществява постоянен контрол и координация на действията между отговорните институции.

Проблемът към настоящия момент е, че има много скъсани електропроводи и далекопроводи в посока помпените станции „Батин“ и „Чайка“, поради което е прекъснато водоподаването към Бяла от около пет часа насам. Екипите на „ЕРП Север“ работят активно, но има опасност да не успеят да отстранят авариите в рамките на тази вечер, което означава, че е възможно населени места да останат без ток и вода до утре. Ангажирани са всички институции, както и тежка техника на пътно-поддържащите фирми, така и такава на кооперациите по малките населени места, които да подпомагат дейността по възстановяване на енергоподаването.

Военната техника от Военно формирование 32420 също е ангажирана да помага както за днешния, така и за утрешния ден. При необходимост областният управител Галин Григоров ще иска допълнително удължаване на срока за ползване на високопроходимите автомобили. Той продължава да е в постоянен контакт с всички институции, имащи отношение за максимално бързото преодоляване на създалата се ситуация.

Сподели:

Още новини от деня