Къщата на Хемингуей в Куба още носи духа на писател

Хемингуей за пръв път посещава Куба, когато е на около тридесет години, но той толкова харесва този остров, че започва да се връща тук отново и отново. И 10 години по-късно се установява тук завинаги. Първо, той и съпругата му Марта, наемат къща, а след това закупуват собствен дом близо до Хавана – на тихо и спокойно място, далече от градските барове. В този райски кът писателят урежда един перфектен живот за себе си – с котки, кучета, книги и възможност за риболов в морето.

Организирането на къщата на големия писател е много необичайно и пази спомени за неговите странни, земни желания.

В близост до дома на писателя има лодка, с която той е излизал в морето да лови риба.

Недвижимият имот работи в музеен режим, но с едно „но”. Посетителите могат да се разхождат из градината, да изследват забележителностите сами или с помощта на екскурзоводи, но е забранено да влизат в къщата на писателя.

Така е напълно запазена атмосферата в стаите на Хемингуей възможно най-недокосната – както по време на живота на собственика. Въпреки това, гледането през прозорците и правенето на снимки през стъклото на всичко вътре не е забранено.

Вътре в дома на писателя има една обширна дневна. Хемингуей много е обичал да чете и затова цялата му къща е пълна с книги (има хиляди томове от тях), които са на рафтове и просто лежат по масите. Служителите на музея постоянно поддържат перфектна чистота.

Тъй като писателят страстно е обичал лова, главите на убитите от него диви животни висят по стените в цялата къща.

В същото време Ърнест Хемингуей е обожавал котките и кучетата. Той е отглеждал десетки домашни любимци в дома си. Например, позволявал на многобройните си котки да ядат от чинията му на масата. Кучетата били негови верни спътници по време на лов. Любопитно е, че писателят е направил в градината си гробище за своите домашни любимци. Четирите любими кучета на Хемингуей са погребани непосредствено до къщата.

Фарът също буди интерес сред посетителите.

Това е висока постройка в градината, където Хемингуей сядал на бюрото си, гледал през прозореца към безкрайното море и творял гениалните си творби.
Според една от версиите, именно тук са написани известните му творби „За кого бие камбаната“, „Старецът и морето“.

Котки и кучета днес тичат около територията на къщата на писателя и никой не ги гони. Това е един вид почит към любовта му към домашните любимци.

Гениалният писател е известен и с любовта си към алкохола. В къщата-музей на писателя все още могат да се видят множество бутилки и чаши, от които е пил. Тази къща е уникална и в нея още живее духа на гениалния Ърнест Хемингуей…

Сподели:

Още новини от деня