градина

Къща с градина – ландшафтен дизайн

Всеки си мечтае за къща или вила с градина. Но когато мечтите се сбъдват, се оказва, че трябва да се отдели време и за градината.

Озеленяването е набор от мерки и решения за подобряване на територията. Основната задача при ландшафтният дизайн е да се създаде красиво, хармонично и най-важното удобно пространство.

Има три възможности за това как да направите прекрасен ландшафтен дизайн в градината на своята къща или вила – изцяло със собствените си ръце или с помощта на професионални ландшафтни дизайнери.

Първи вариант – със собствените  ръце.

Днес всеки от нас има под ръка Интернет – разполага с информация за това как да засади дърво и как да отгледа тропически плод. Цели форуми обсъждат въпроси за грижа за растенията, има и прекрасни  блогове за дизайн, лесни за намиране онлайн.

За да трансформирате своята градина сами, имате нужда от добър вкус, визия за пропорциите, наблюдение и глобално мислене. Човек трябва да вижда и разбира собствената си територия, нейните особености, свойства на растенията.

Съществува риск обаче да не получите това, което искате, резултатите често са неочаквани и не съвпадат с представите ни за крайния резултат. Дизайнерите, от друга страна, винаги знаят точно каква ще бъде крайната картина и знаят какво, къде, в какви пропорции и цветове трябва да бъде.

Втори вариант – по проект.

Вторият вариант за подреждане на градинската зона е да поръчате дизайнерски проект, според който самостоятелно избирате материали и засаждате растения със собствените си ръце. Проектът за ландшафтен дизайн включва:

 • предварителни опции (скица, концепции) на оформлението на градината;
 • генерален план за озеленяване територията (изглед отгоре в мащаб);
 • дендроплан (показва местоположението на дървета, храсти и декоративни трайни насаждения);
 • чертеж за подравняване;
 • чертеж за засаждане (показва точното местоположение на всички места  за засаждане);
 • списък на засадените растения (като се посочва тяхната височина и брой);
 • оформлението на осветителните елементи на обекта;
 • спецификация на основните довършителни и декоративни материали;
 • предварителна оценка за материали и работи, необходими за изпълнението на проекта;
 • обяснителна бележка към проекта.

Можете да опитате да поръчате дизайнерски проект и да го реализирате сами, което обаче също крие рискове.

Има три основни грешки при планирането на ландшафтен дизайн в една градина.

 • Първа грешка – всичко е засадено, но няма големи дървета. Усещането за гората – липсва. Да, някои искат да имат само морава, но това не е препоръчително.
 • Втората грешка е прекалената употреба на цветове. В идеалният случай трябва да има максимум три цвята в цялото градинско пространство. Основата е зелена. Тя може да бъде допълнена от например лилаво, бяло и розово. Допустимо е леко да се променя цветовата схема от година на година, но да не се нарушава хармонията с пъстрота.
 • Третата грешка е липсата на график на цъфтежа на засадените растения. Например, ако засадите лалета, нарциси и ириси на едно място, тогава те ще увехнат едновременно и цветното легло ще е празно през цялото лято. Необходимо е да се проучи по кое време цъфтят определени растения, като се разпределят, така че на мястото да не се образуват петна без цвят.
Сподели: