Лазаровден в Баниска

Лазаровден в Баниска

Лазаровден е! На този ден се изпълнява обичаят Лазаруване. Младите жени берат цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница. Момите са пременени в традиционни фолклорни носии. Те обикалят къщите на селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет.

В село Баниска, община Две могили, лазарки обиколиха къщите на селото, пееха и наричаха за здраве. 7 бяха лазарките на различна възраст, които се събраха в центъра на селото и тръгнаха по къщите на хората.

В групата има лазарки, които са лазарували предишни години, за да показват на новите песните и наричанията. Така след година, някоя от тези, които лазаруват днес ще предават на следващите лазарки традицията на този празник. Лазарките са неомъжени момичета. Смята се, че момичето трябва да лазарува само веднъж.

„Вълнуваме ме се – да. Когато бяхме за първи път лазарки, също се вълнувахме. Треперехме от вълнение, но си е тръпка. Чувството е много приятно, когато видиш хората да те посрещат в двора си… Усмивките им на лицата. След наричанията, песните и хорото, те ни даряват с яйца, лакомства, пари. Всяко момиче трябва да лазарува. Трябва да се спазват традициите,“ разказват лазарките от Баниска.

Сподели: