Лазаруване в МГ "Баба Тонка" - Русе днес

Лазаруване в МГ „Баба Тонка“ – Русе днес

„Ой, Лазаре, Лазаре,

Лазар еднъж в година,

като китка в градина.“

И тази година лазарските песни огласиха стаите и коридорите на МГ „Баба Тонка“. Момичетата влязоха в училище облечени в носии и окичени с цветя. Те бяха посрещнати от директора г-жа Галина Бобева и изрекоха пожелания за здраве и благоденствие.

„Колкото пясък в Дунава – толкоз деца в училище!

Колкото мед в кошерите – толкоз знания в главите!

Колкото звезди на небето – толкоз усмивки на лицето!

Както пеят птичките – тъй да пеят децата!

Както са здрави камъните – тъй да са здрави и те!

Да стигат високо като орлите в небето!

Да е здрава, мирна и честита годината!“

Танцът на лазарките беше дело на Диляна Ангелова, ръководител на ТК „Плетеница“, а сценарият и цялостната подготовка – на училищния психолог Нели Цветкова.

След главния ритуал момичетата обиколиха всички класове, за да може всеки учител и ученик да стане част от тяхното веселие и да бъде докоснат от жизнеутвърждаващата енергия на пролетните празници. Съучениците им ги аплодираха и ги дариха с лакомства. Учителите се включиха в изпълнението на ритуала, като поднесоха символичен дар: монети, вързани в кърпа – желязна пара за желязно здраве.

Лазарките попяха и при администрацията, и при помощния персонал. „Благодарим ви за радостта, която ни донесохте днес! Благодарим ви, че пазите традициите и ги предавате на своите връстници!“ – им казаха заместник-директорите Цветелина Георгиева и Наталия Кръстева. А любимите им „лелички“ обясниха простичко:“Това са си нашите деца, ние много ги обичаме.“

Момичетата заслужено се почерпиха за положения няколкоседмичен труд. Но не пожелаха да вземат за себе си събраните 80 лв. Вместо това те ги дариха в касата на благотворителния Великденски базар, организиран от Ученическия съвет. Събраните средства ще отидат за скъпо струващо лечение на млад мъж с мозъчен тумор.

Сподели: