"Лайънс хед" придобива BPD – инвеститор в логистични и индустриални имоти

„Лайънс хед“ придобива BPD – инвеститор в логистични и индустриални имоти

Планира се разширяване на настоящите проекти с изграждане на допълнителни 28 000 кв. м във Варна и Русе

Лайънс хед“ (Lion’s Head), джойнт венчър на „ЕйДжи кепитъл“ (AG Capital) и Old Mutual Property, подписа договор за придобиване на компания BPD – инвеститор в логистични и индустриални имоти, съобщиха от компанията. Сделката, по оценка на фирмата, е най-голямата в сектора от години насам, а инвестицията е в размер на 71,4 млн. евро. BPD (Bulgarian Property Developments – бел. ред.) е създадена през 2004 г. и е първата компания за инвестиции в България, листвана на Лондонската фондова борса (AIM).

С тази инвестиция „ЕйДжи кепитъл“ навлиза в нов за Групата клас бизнес имоти и става вторият по големина собственик на индустриални площи в България. Покупката се реализира с инвестиция на International Finance Corporation (IFC) – част от Световната Банка и финансиране от „УниКредит булбанк“ (UniCredit Bulbank). Правен съветник по сделката е Wolf Theiss Bulgaria.

„Придобиването на BPD е значимо постижение за екипа на „Лайънс хед“ и дава началото на амбициозната ни програма за регионално разширяване на портфолиото ни в нов бизнес сектор и на нови пазари – България, Румъния и Полша. Планираме да запазим бранда BPD и да го развиваме заедно с досегашния екип. Целта е да осигурим приемственост и безпроблемно преминаване на бизнеса към стандартите на „Лайънс хед„, като запазим високото ниво на управление“, коментира Таня Косева-Бошова, управляващ партньор в „Лайънс хед„.

Лайънс хед“ ще продължи добрата традиция на наложения бранд BPD, придобивайки платформата от 3 логистични парка и успешен екип. Трите проекта са с обща застроена площ от 75 065 кв. м и се намират на ключови за страната локации – София, Варна и Русе. Планираме разширяване на настоящите проекти с изграждане на допълнителни 28 000 кв. м във Варна и Русе“, допълва Владимир Гюрджиев, групов директор „Логистични проекти“ в „Лайънс хед„.

В логистичните центрове, които компанията придобива, дългосрочни наематели са над 50 компании.

Най-големият от трите логистични парка се намира във Варна. Центърът е доминантен за града и региона и предлага на клиентите си 42 241 кв. м модерни складови, офис и търговски площи. Локацията е ключова, вътрешноградска с бърз и удобен достъп до всички части на града. Паркът е един от малкото в морската ни столица, които предлагат както сух склад, така и складови площи с температурен контрол. Като част от ESG стратегията на компанията паркът разполага и с покривна фотоволтаична електроцентрала.

Паркът в София е със стратегическа локация на източната дъга на Околовръстен път, осигуряваща бърз достъп както до централните градски райони и летището, така и до магистралите „Хемус“ и „Тракия“.

Логистичният център в Русе се намира в непосредствена близост до Дунав мост 1 и ключовата гранична връзка с Румъния, в единствената модерна индустриална зона на града.

Сподели: