„Латинка“ се върна със злато от Павликени

„Латинка“ се върна със злато от Павликени

Народната певица Янка Рупкина връчи наградите на отличените по време на двадесет и петото издание на Фолклорния събор „Северняшка китка“ в Павликени. В раздела за автентичен фолклор златен медал и диплом бяха присъдени на певческата група „Латинка“ от Долна Студена. В продължение на два дни в проявата се включиха повече от 120 групи от цялата страна. „Северняшка китка“ от години е включен в националния календар на Министерството на културата и преминава под патронажа на кмета на Павликени Емануил Манолов.

„Основната цел на проявата е да се популяризират българските традиции и да се съхранят в бъдеще от поколенията. Народното творчество е неизчерпаемо богатство за самодейците. Особено важно е фолклорът да се съхрани в автентичен вид, независимо от многобройните опити за обработката му. Това е най-важната задача, която са си поставили членовете на групата за автентичен фолклор към НЧ „Пробуда“, сподели секретарят на читалищното настоятелство в Долна Студена Мариана Петкова.

Художественият ръководител на групата не скри, че конкуренцията е била изключително оспорвана. Певиците на „Латинка“ обаче успяха да изявят с пълна сила таланта си. Това е второто високо отличие, което печели групата в продължения на месец.

Сподели: