Лекари от „Медика“ оказаха първа помощ на колабирал пациент по време на Празника на здравето в Тетово

Лекари от „Медика“ оказаха първа помощ на колабирал пациент по време на Празника на здравето в Тетово

Време за прочитане: < 1 мин.

В с. Тетово се проведе Празник на здравето на 14-ти октомври. Специалисти – невролог и кардиолог от Лечебни заведения „Медика“ консултираха жителите в продължение на 2 часа, а медицинска сестра измери кръвното налягане на над 100 желаещи.

Преходните сезони крият сериозни рискове от обостряне на някои заболявания. Захлаждането на времето предизвиква стесняване на кръвоносните съдове и повишаване на кръвното налягане. Прегледите отчетоха, че близо половината от преминалите са със завишени стойности на показателя.

По време на инициативата, около 11 часа на пазара на селото мъж на около 60 години губи съзнание. Д-р Росица Кръстева – невролог и д-р Мерал Расим – кардиолог веднага реагират и пристигат на място при бледия и изпотен пациент. След измерване на кръвното налягане се оказва, че мъжът е с много ниски стойности на показателя. Неврологът веднага снема неврологичен статус, като отхвърля неврологична причина. След проведен разговор и снемане на анамнеза се оказва, че пострадалият мъж е престоял продължително време на слънце, от което започнал да усеща замайване. Тъй като това не се случва за пръв път, кардиологът назначава последващи изследвания за изясняване на причините за състоянието.

В периода, когато температурните разлики варират осезаемо, артериите се свиват и се разширяват, инфарктите зачестяват, кръвното налягане варира. Специалистите съветват хората с установени здравословни проблеми да посетят лекуващият ги лекар за консултация, изследвания и при необходимост корекция на терапията във връзка с промените в температурата на околната среда.

Кампанията е част от съвместните усилия на ръководството на Лечебни заведения „Медика“ и кметството на с. Тетово за подобряване профилактиката на населението.

Лекари от „Медика“ оказаха първа помощ на колабирал пациент по време на Празника на здравето в Тетово
Сподели:

Още новини от деня