Русенска фирма с 25 работещи затворена поради коронавирус

Лек спад в броя на заразените и ръст с над 50% на починалите от коронавирус за седмица в Русенска област

Лек спад в броя на заразените, но и ръст с над 50% на починалите, при които е бил потвърден COVID-19, това сочат данните за разпространението на вируса през изминалата седмица. По данни на Регионалната здравна инспекция показателят 14-дневна заболеваемост към вчерашна дата показва 108.1 потвърдени случая на 100 000 души население, а през предходната седмица той беше 110.9. Това означава, че област Русе и към момента продължава да бъде в т.нар. оранжева зона по показател 14-дневна заболеваемост. Припомняме, че за да бъде отнесен даден регион към оранжевата зона на база 14-дневна заболеваемост, то индикаторът трябва да бъде между 60 и 119.9.

По-детайлната статистика сочи, че за периода между 8 и 14 февруари са установени 98 нови случая на COVID-19, което е с 37 по-малко отколкото през предходната седмица, когато техният брой беше 135. Същевременно излекуваните през изминалата седмица са  88, което е със 66 по-малко отколкото между 1 и 7 февруари. Също така през изминалата седмица 23-ма човека с доказана коронавирусна инфекция са починали, което с 9 души повече отколкото в периода от 1 до 7 февруари.

Най-много излекувани през изминалата седмица бяха отчетени в понеделник, когато за едно денонощие оздравелите наброяваха 21. В крайна сметка от началото на пандемията към днешна дата диагностицираните с коронавирусна инфекция в област Русе са 8050, като активните случаи са 315. Броят на излекуваните достигна 7263, а починалите станаха 472-ма на възраст между 26 и 98 години.

От месец март миналата година до сега най-много заразени с коронавирус в област Русе бяха регистрирани на 11 ноември – 218. От друга страна положителен рекорд беше поставен на 8-и декември, когато в рамките на 24 часа преборилите заболяването бяха 403-ма.

Необходимо е да бъде отбелязано, че новите случаи на коронавирусна инфекция се обявяват за изминалото денонощие, но настоящата информация е изчистена от натрупване и обхваща дните, когато са направени съответните тестове, а не когато са обявени. Периодът на анализ е от 8 до 14 февруари включително. От Областния оперативен щаб информират още, че постоянно продължават да се извършват проверки за спазване на наложените противоепидемични мерки на територията на всички общини в региона. От там апелират и за спазване на всички противоепидемични мерки. Само през изминалата седмица за спазване на противоепидемичните мерки са извършени над 400 проверки, като 300 от тях са били от страна на Областната дирекция на МВР. При тях акцентът е бил дали лицата, поставени под карантина, спазват наложените им ограничения. Не са открити нарушения. Близо 120 проверки в различни търговски обекти са извършени и от служителите на Областната дирекция по безопасност на храните, като е установено едно нарушение. Става дума за неправилно носене на предпазна маска, като на лицето е съставен и връчен акт за административно нарушение.

Сподели: