летище русе приемно здание

Летище „Русе“ да получи статут на недвижима културна ценност, предлагат експерти

Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и българската секция към международната организация за документиране и опазване на сгради на модерното движение – „Докомомо България“ (Docomomo International), подготвят предложение за предоставяне на статут на недвижима културна ценност на летище „Русе“, съобщават от НИНКН.

Според тях сградата е бижу на българския модернизъм от втората половина на 20-и век. Летищата по света създават първото усещане за страната и затова по-често от другите сгради са архитектурни произведения на изкуството.

Летище „Русе“ е ценен образец на архитектурния модернизъм от втората половина на 20-и век. И след 30-годишно прекъсване може да посреща отново пътници – не като обикновена сграда, а като защитен паметник на културата, посочват експертите.

Аерогарата е построена в периода 1972-1976 г. Авторът й, русенският архитект Йордан Бояджиев, постига забележителен синтез между архитектурата и монументалните изкуства. Хоризонтално издълженият паралелепипед на основното тяло е с богато остъклени фасади. Входът е защитен с тънка стоманобетонна козирка, окачена на стоманени въжета. Пътническата зала е изцяло остъклена панорама към излитащите и кацащите самолети. Изтеглената леко назад контролна кула с фин плосък покрив създава хармония на обемите. В България рядко се вижда сграда с толкова изчистени пропорции. Тя илюстрира стремежа на арх. Бояджиев към ясни и лаконични геометрични форми. Създава усещане за лекота и прозирност, за визуално отделяне от терена, казват от НИНКН.

По думите им построеното в с. Щръклево е запазено почти напълно в автентичния си вид и обзавеждане – рядкост за наследството от този период. В интериора на залата са комбинирани и противопоставени материали, цветове и фактури.

Цялостният облик е завършен с монументалните пластики на скулптора Галин Малакчиев. Негово скулптурно пано от стоманобетон украсява главната фасада, а под тавана на пътническата зала е окачено негово ефирно месингово кълбо.

Сподели: