Лигата на нациите доведе в България един от Лигата на необикновените в световния волейбол

Време за прочитане: 2 мин.

Той е магистър по биохимия. Троен олимпийски шампион. Един от само десетимата в историята на Игрите и единственият от Втората световна война насам, който е печелил титла в два различни вида спорт. Два пъти за избиран от FIVB за Волейболист №1 в света, а впоследвстие – и за най-добър играч на XX в. На плажа има безпрецедентните 148 турнирни титли. Като треньор е световен шампион, победител в дебютното издание на Лигата на нациите и носител на бронзов медал от олимпийски игри. В кръщелното свидетелство е записан като Чарлз Фредерик, но всички го наричат просто Карч, Кирали.

Легендата на американския и световен волейбол не просто е в България, но вече разказа пред всички за българското гостоприемство и прекрасните условия за волейбол в България и Русе – каква по-хубава реклама, идваща от великана в спорта.

Син на емигрант, напуснал Унгария след нахлуването на съветските войски през 1956 г., Кирали започва да играе волейбол по калифорнийските плажове още на 11-годишна възраст. Като ученик е щатски шампион без загубен мач. И това се превръща в традиция за него. В колежанската си кариера Кирали печели 123 от 128 изиграни мача, като е три пъти национален шампион с UCLA и веднъж губи полуфинал.

thumbnail HeadcoachofUSAKarchKirally

С името на Кирали е свързана една от най-големите волейболни революции в тактиката на играта. В началото на 80-те години на миналия век тогавашният национален треньор на САЩ Дъг Бийл променя начина на посрещане. Кирали и съотборникът Алвинс Берзинш си разделят терена на две по ширина и според наблюдавалите олимпийския турнир в Лос Анджелис през 1984-а (б.а. – публиката в България е лишена от тази възможност заради бойкота на страните от Източния блок) двамата непрестанно качват топката на главата на разпределителя Дъсти Дворжак. Което прави американската атака неудържима. Освен загуба в мач без значение от Бразилия американците дват на съперниците само един гейм, а златото е спечелено след убедителен реванш срещу „жълто-зелените“. И докато останалият свят се адаптира към промяната САЩ са още веднъж олимпийски шампиони (1988), а в добавка печелят световната купа (1985) и световното първенство (1986). Самият Кирали е избран за №1 в света през 86-а и 88-а.

През 1992-а идва голямата му авантюра. Плажният волейбол е демонстративен спорт на олимпийските игри в Барселона, а успехът води приемането му за пълноправен член на семейството. Перспективата за олимпийско злато у дома кара Кирали да зареже игрлата в зала и да се концентрира единствено върху плажния вариант. По пътя към Атланта двамата с Кент Стефс стават абсолютни доминатори на пясъка, а титлата е спечелена, естествено, без загубен гейм.

Кирали игра на плажа близо 40 години. Отказа се от играта през 2007 г. няколко месеца преди да навърши 47. С повече титли от всеки друг в историята на професионалния тур. И с над $3 000 000 спечелени само от наградни фондове.

thumbnail TimeoutforUSAKarchKiraly

След толкова рекорди единственият въпрос е има ли още върхове за покоряване пред Кирали? Младолик и в перфектна физическа форма – Токио 2020 му дава перфектната възможност за последната крачка към волейболното безсмъртие. Кирали бе на четири гейма от това да стане първият със златен олимпийски медал във волейбола и като играч, и като треньор. Но в инфарктния полуфинал в Рио 2016 САЩ отстъпиха с 2:3 на Сърбия и се задоволиха с бронза. А 48 часа по-късно Лан Пин изведе Китай до злато 32 години след титлата в Лос Анджелис като състезателка.

Кой обаче би се осмелил да заложи срещу Кирали догодина? Дълбочината на американския тим е такава, че дори със само три от миналогодишните шампионки САЩ се разправиха със съперничките в Русе. И вече имат 19 победи в 21 мача в историята на турнира.

Сподели:

Още новини от деня