Липсата на шофьори тормози Община Бяла

Общинският съветник Владимир Карадемирев настоя по време на редовното заседание на Общински съвет – Бяла да се вземе отношение от общинската администрация за разписанието на автобусите от Бяла до кв. Гара Бяла и обратно. Темата за разписанието и вътрешноградския транспорт в Бяла бе поставена по време на дискусия във фейсбук между граждани на града и региона, а е наболяла от доста време.

От тази година училищата по молба на общинската администрация започват вместо в 8 в 8.30 часа. Причината – просто няма шофьори. В местна транспортна фирма привличат водачи от цялата селищна система. Фирма в Самоводене също привлича водачи. В Бяла остават хора в предпенсионна възраст или други, които искат да работят в БЕСКУ. Още по – голям проблем е училищният превоз. Единият шофьор е пенсионер, а вторият от Копривец все още вози деца.

На дружеството БЕСКУ за първи път тази година им намаляват двукратно ангажиментите, защото липсват шофьори. Те нямат достатъчно шофьори и не могат дори да организират първа и втора смяна.

Понастоящем се търсят хора не в Бяла, а в околните села. Те реално имат 2 – 3 часов работен ден, но няма водачи. В Бяла имат нови автобуси – „Мерцедес“ и „Ситроен“, заплатите са добри, но няма и няма. Дори младежите от Професионалната гимназия не искат да вземат категории D и D + Е.

Кметът на Бяла отбеляза, че дори украински граждани могат да се привлекат за водачи, като за целта може да се търси съдействие на местния треньор по хандбал от Украйна. Проблемът е подобен и в Община Ценово, добави Димитър Славов.

Сподели: