Лъчезар Заркин ще срещне русенските читатели с поетичната книга на своя баща - Георги Заркин, „От храма на самообречените“

Лъчезар Заркин ще срещне русенските читатели с поетичната книга на своя баща – Георги Заркин, „От храма на самообречените“

На 9 април (вторник), от 18:00 ч., в Читалня (синя) І етаж Лъчезар Заркин ще срещне русенските читатели с поетичната книга на своя баща  – Георги Заркин, „От храма на самообречените“. Модератор на срещата ще бъде русенският писател и общественик Йордан Палежев.

„Нам нужни са ни храбреци, задават се барутни жътви!

Поне станете Вие, мъртъвци, защото живите са мъртви…“

Тези стихове са писани през 60-те години на миналия век зад решетките на Старозагорския затвор от двете страни на пилюрна хартия с много ситен шрифт, който може  да се чете само с лупа. Изнасяни са навити на рулце и пъхнати в изпразнени от тютюна цигари. На автора си, политическия затворник Георги Заркин, те ще струват две вътрешни присъди за „писане на фашистка литература“ – едната за пет, другата за осем години.

Георги Заркин е роден през 1940 г. в село Бели Искър, Самоковско. Баща му Атанас Заркин е един от десетките безследно изчезнали селски стопани и собственици в Самоковския край, ликвидирани без съд и присъда от режима след 9 септември 1944 г.

Георги Заркин завършва задочно кинематография, но работи като зоотехник в Самоков, а по-късно като фоторепортер в редакцията на в. „Земеделско знаме” в София. През 1964 г. се запознава с комунистическия функционер Иван Тодоров – Горуня, който е един от организаторите на неуспешния опит за военен преврат срещу първия секретар на БКП Тодор Живков. След осуетяването на преврата и самоубийството на Горуня, Заркин отпечатва и разпространява в София и Врачанско позиви, призоваващи за въоръжена борба срещу комунистическата власт от името на несъществуваща революционна организация, за което е арестуван и осъден на 6 години затвор. Лежи в Софийския и Старозагорския затвор. Непрекъснато пише в килията, като творчеството му е едно от най-мащабните, създадено от затворници писатели. През 1970 г. Георги Заркин получава вътрешна присъда от 5 години. През 1974 г. е прехвърлен в Пазарджишкия затвор, където умира на 7 август 1977 г. след побой.

Синът на Георги Заркин – Лъчезар Заркин – събира и издава голяма част от творчеството на баща си. „От храма на самообречените“ съдържа поетични творби на Георги Заркин.

Сподели: