Любомир Каримански в Русе: Зададеното в Бюджет 2022 година ще доведе неминуемо до дефицит, който ще бъде достатъчно висок

Любомир Каримански е водач на листата от кандидати за народни представители на партия „Има такъв народ“ в 24-и МИР – София и в Плевен. Ето какво сподели той пред RuseInfo днес.

Господин Каримански, какви са основните акценти в сферата на финансовата политика на ПП „Има такъв народ“?

Един от акцентите в краткосрочна перспектива това е да направим категоризация на най – уязвимите групи с цел механизмите за компенсиране да работят най – ефективно. Това означава само, че не могат да с раздават пари от бюджета по компенсаторни механизми „на калпак“, а те трябва да бъдат диференцирани спрямо нуждаещите се групи, които трябва да бъдат категоризирани. Второто нещо, което бихме искали ние, е да направим най – накрая това картографиране на ресурсите в страната по региони, по градове и общини, ако трябва да бъдем по – точни, за да може тези ресурси да се използват ефективно с цел организиране на такъв тип производства, че те да са много близо до ресурсите. Това е изключително важно, но на този етап не се прави такова нещо. Не бива да забравяме и начинът на финансиране. Нашият стремеж ще бъде да финансираме капиталовите разходи чрез европейски средства. По – голямата част от националните капиталови бюджети, заделяни до момента, да бъдат насочени към социални политики.

Споделете Вашия моментен поглед към натрупването на кризи и отражението, което дават те върху икономиката на страната през тази есен и зима.

Тук има два различни канала на натрупване на кризи. Единият канал е ако се натрупват кризи от международно естество – от Ковид 19, преминем през войната между Русия и Украйна, икономическите кризи, които започнаха още в края на 2021 година в Европа, и стигнем дотам, че имаше едно 7 – месечно управление в частта на финансите, което не беше организирано по най – правилния начин. Имам предвид в предишното правителство. То не промени нещата така, както имаше заявка за промяна и колкото и ние да бяхме в това управление през първите 6 месеца и да сигнализирахме, че в коалиционното споразумение имаше точно определени мерки, които не се спазваха. Аз казвах, че във финанси и икономика бяха нарушени 18 мерки. За да дам пример и да съм точен, една от тях беше именно още през месец декември, когато инфлацията не беше толкова силна. Благодарение на мое предложение въведохме в коалиционното споразумение необходимостта от междуинституционален съвет за дефиниране на различен тип мерки срещу инфлацията. Такъв съвет не беше създаден. Той заседава така, както предвидихме в коалиционното споразумение на всеки 3 месеца, за да може да противостоим още по – рано, а не да изчакаме до края на месец юни и тогава да се сетим за някакви мерки.

Какво е Вашето мнение за приемането на проекта за държавен бюджет за 2023 година? Сега тече процедурата по подготовка.

Така е. Тя върви, но тук трябва да имаме предвид, че всеки един бюджет с 3 -годишната макрорамка трябва да отразява определен тип политики на едно редовно правителство. Когато се изготви бюджета, той няма как да не е неразделна част от макрорамката, но трябва да отрази политиките на редовното правителство. Бюджетът, който в момента се изготвя, е само една рамка на бюджет за 2023 година, в която има много основни параметри. Самите политики очаквам да се отразят след сформиране на парламента и евентуално, дай Боже, да имаме редовно правителство. Зададеното в Бюджет 2022 година, заедно с актуализацията, заедно с недотам справедливата и несолидарна политика за пенсионното осъвременяване, ще доведе неминуемо до дефицит, който ще бъде достатъчно висок.

Ще има ли време да се направи още една корекция на бюджета?

Не, за Бюджет 2022 няма да има време. Аз съм почти убеден, че няма да се направи такава.

Малките общини обаче са в много затруднено положение.

Те може да са в затруднено положение. Мисля, че имаше достатъчно средства в актуализираната част на бюджета за общините и ако се намери механизъм, според който МФ да може да преразпредели тези средства, малките общини няма да останат с недостиг.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Сподели: