Лятната си практика по археология край Бъзовец започнаха шестима студенти от Обединеното кралство

Лятната си практика по археология край Бъзовец започнаха шестима студенти от Обединеното кралство

Лятната си практика по археология започнаха шестима студенти от Обединеното кралство. В продължение на месец младите хора и техният надзорник ще участват в археологически проучвания на праисторическата селищна могила при с. Бъзовец. Ръководител на разкопките е д-р Димитър Чернаков.

Британските студенти започват работа на важен обект, който показва начините на обитаване от древните земеделци в селища край река. Всеки от студентите вече има опит от предишни включвания в археологически проучвания. Едни от тях учат в Кентърбъри, други в Ливърпул и Абърдийн. Един от студентите е участвал в разкопките на Тримамиум през миналата година и познава Русе. Във времето на пребиваването им в България студентите ще осъществят и поредица от пътуващи обучения – до Варна, до Ивановските скални църкви, както и градски тур из русенските музеи. Предвижда се кратък курс по български език, както и представяне на историята на страната, региона и начина на живот по Долен Дунав.

Повече от десет години Регионалният музей в Русе посреща британски студенти на свои археологически обекти.

Сътрудничеството с европейски организации и университети подпомага както студентите им в процеса на усвояване на практики за теренни проучвания, така и местното наследство в полето на споделянето и интерпретацията.

Сподели: