Лятна занималня в Държавна опера - Русе

Лятна занималня в Държавна опера – Русе

За образователните концерти на Държавна опера-Русе разказва Пламен Бейков – автор и водещ

Държавна опера-Русе вече близо едно десетилетие целенасочено и систематично развива свои образователни стратегии. Насочени са към децата на Русе – от първокласниците, до абитуриентите. През изтеклата учебна година имахме много успешни гостувания в Електро-техникума и в Дойче шуле. Най-голям, обаче, е интересът от страна на учениците, организирани от своите учители по музика, които са във възрастта на 5-ти, 6-ти и 7-ми класове. Образователните концерти-лектории са тематично свързани със съответния за възрастта учебен материал, което много улеснява работата на учителите. Те нагледно могат да илюстрират това, което преподават. Това са теми за Виенските класици, например темата „Татко Хайдн и синовете му Моцарт и Бетовен“, такава е и темата „Фолклорът в класическата музика“, която широко застъпва и преобразяването на българския фолклор в класически оперни и балетни произведения. Темата „Фигаро харесва Моцарт и Росини“ много забавлява децата, защото образът на Фигаро е много интересен. Любима е и темата „Мюзикъл и оперета за хлапета“, която напомня много за любимите песни от любимите анимационни филми.

Децата много обичат да идват в Операта, където имаме специална опознавателна разходка до най-тайните кътчета на театъра, а след това се запознават с различни инструменти в импровизиран концерт във фоайето. Понякога се престрашават и да опитат да посвирят на някои от инструментите.

Всяка година близо 1500 деца посещават нашите концерти-лектории. В програмите участват едни от най-добрите солисти на Русенската опера, също и артисти от балетната трупа, както и оркестранти. Всички мои колеги с безрезервна любов и искрена всеотдайност се представят пред най-младата ни публика.

За това единомислие им благодаря!

Гостуваме във всички русенски училища, често гостуваме в Мартен, изнасяли сме някои от нашите програми в Габрово и Свищов. С програмата „Фигаро харесва Моцарт и Росини“ сме гостували на Моцартовия фестивал в Правец.

Вече втора година през лятото, по време на ваканцията имаме нови и по-необичайни гости. Това са деца от различни възрасти, групирани в летните занимални. Те са много благодатни гости, защото разполагат с повече време, с удоволствие и любопитство посещават Русенската опера и внимателно разглеждат всичко, което им покажем – сцената, оркестрината, гримьорните, огромния богат гардероб на театъра с над 3000 костюма. Имат време да си направят снимки и да попитат за всичко, което събуди детското любопитство.

Убеден съм, че славата, която Русе има в цялата страна като град, който обича класическото западно-европейско изкуство започва да се изковава продължително и усърдно още от най-ранна детска възраст. Точно това правим и ние в Русенската опера. Изключително съм благодарен за възможността, която имам за изява в това трудно направление, благодаря и на пианистката Божена Петрова, която е неотлъчно до мен през всичките тези години. Усъвършенстваме се и продължаваме с тази наша културно-възпитателна и образователна мисия.

Лятната занималня засега вписва в юлския афиш на Русенската опера три концерта, които ще бъдат посетени от приблизително 150 деца.

На 3-ти юли два пъти ще представим комбинация между „Разходка в Операта“ и „Мюзикъл и оперета за хлапета“, а на 17-ти юли ще очакваме децата за поредната разходка из театъра със среща с няколко музикални инструмента.

Сподели:

Още новини от деня