"Л. като луна" и "На един дъх" в Русе

„Л. като луна“ и „На един дъх“ в Русе

На 15 юли в библиотеката ще гостува плевенската журналистка и поетеса Христина Комаревска. В творческата си вечер тя включва двете си последни поетични книги – „Л. като луна“ и „На един дъх“. „Л. като луна“ трябваше да се срещне с русенските си читатели миналия март, но пандемията Ковид 19 и последвалите от нея рестрикции за всички културни институти попречиха това да се случи. Сега в това несъстояло се „дежа вю“ се включва и най-новата стихосбирка на Христина – „На един дъх“.

„Л. като луна“ включва лирика и няколко миниатюри.За книгата авторката споделя: „Никога не измислям предварително заглавията на книгите си. Те си идват сами, някак си. Не се натрапват на всяка цена като лого, нито пък аз търся този ефект. Стихотворенията се появяват неканени, внезапно и ако не ги опитомя, заминават по пътя си като незапомнен сън. В крайна сметка те се подреждат сами и сами избират своя „пастир“, който да ги поведе.

В „На един дъх“ са събрани 77 стихотворения, родени от размисли върху вечните теми за битието, любовта, творчеството и др. Илюстрациите в стихосбирката са картини на световноизвестния испански художник Салвадор Дали. Книгата е 12-та поред в творческия път на авторката и е посветена на първородната й тригодишна внучка Емма.

Христина Комаревска живее и работи в Плевен. Завършила е Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методий”. Била е репортер и редактор във вестници, издателска къща и телевизия. Автор е на поетичните книги: „Горчиво колендро”, „ Забранено за влъхви”, „Жива вода”, „Боси пилигрими”, „Душа назаем”, „Шепот на раковина”, „Време за писане”, „Гонг и тишина“, „Стълба от дим“, „Пурпур и пепел“, „Л. като луна“, „На един дъх“. Член е на Съюза на българските журналисти и на Съюза на българските писатели. Носител е на наградата на Община Плевен за поезия „Рена Попова” – двукратно и за цялостно творчество (2016 г.), на Първа награда за поезия „Дора Габе” на Съюза на българските писатели, на отличия от национални и международни литературни конкурси, на Грамота за принос в българската литература от Съюза на българските писатели (2016 г.) и други. Превеждана е на чужди езици в сборници и алманаси. В момента е секретар на Дружеството на журналистите и председател на Дружеството на писателите – Плевен.

Русенските любители на изящната мерена реч ще се срещнат с Христина Комаревска на 15 юли (четвъртък), от 17:30 часа, в Синята читалня на І етаж на библиотеката. Водещ на вечерта ще е Надежда Радева от Съюза на свободните писатели в Русе.

Сподели: