Магията на „живите статуи” ще завладее зрителите и гостите на град Русе за четвърти пореден път

Магията на „живите статуи” ще завладее зрителите и гостите на град Русе за четвърти пореден път

Магията на „живите статуи” ще завладее зрителите и гостите на град Русе за четвърти пореден път.

Началото на „Международен фестивал Живи статуи 2018 Русе” ще бъде поставено на 17 юни от 20:30 часа в централната градина на площад Свобода. Фестивалът е естествен отговор на интереса към естетиката и техниката на живите статуи и уличното изкуство, породен в досегашните издания на „Европейска театрална работилница”. Изданието тази година за първи път приема официално названието „Международен фестивал Живи статуи” и е първата крачка в опитите на организаторите от Драматичен театър „Сава Огнянов”, да представят нови театрални форми и да разшири участието на участници от повече европейски държави.

Благодарение на финансовата подкрепа на Община Русе и Министерство на културата, тридневната фестивална програма на площад Свобода ще представи колоритните актьори на Театър „Маска” – Букурещ и уличните артисти от немското дуо „StreetBike Theatre” – Лайпциг. На 17 и 18 юни жителите и гостите на Русе ще имат възможността да се насладят на най-новия спектакъл на „Маска” – „Виковете на Париж”. Спектакълът ни отвежда из уличките на парижкия квартал Монмартър от края на 18, началото на 19 век. Виковете на колоритни търговци, предлагащи всевъзможни странни услуги и забравени вече занаяти, ще изпълнят централния площад в града на свободния дух. Спектакълът завършва с изпълнение на химна на Монмартър, който сякаш отменя и действа като мехлем за грижите и трудностите на дребните търговци от онези интересни времена, а и на нас самите.
В третия ден от фестивала, немското дуо „StreetBike Theatre” ще покажат три различни улични пърформанса. На 19 юни от 18:00 часа пред Доходно здание ще започне Интерактивен парад, включващ жонгльорски изпълнения, ходене на кокили, интеракция с деца и минувачи. След парада, от 19 часа на Голяма сцена в Театъра, зрителите ще могат да гледат най-новия спектакъл на Теди Москов – „Уестърн/Western”, който гостува в съпътстващата програма на фестивала.

Немските артисти ще продължат да забавляват публиката пред Паметника на Свободата от 21 часа, веднага след края на съпътстващото представление. Те ще представят танцовия спектакъл „Танцувай с мен”, разказващ историята на двама исполини. Програмата ще продължи с ревю на ефектни LED облекла, дело на ученици от ПГО „Недка Иван Лазарова” – Русе, белязани от невероятна красота, ефирност и иновативна техника на изработка. След края на ревюто, „StreetBike Theatre” ще сложат зрелищен край на фестивалното издание. В 22 часа, огненото шоу „Магията на огъня” ще бъде кулминацията на фестивалната вечер и ще сложи горещ край на Международен фестивал Живи статуи 2018.

Подобни публикации
Сподели:
ЧЕТЕТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ В РАЗДЕЛ "НОВИНИ"