Магията на шоколада привлича почитателите си с близо 600 аромата на какао

Днес, в рамките на “Уикенд Туризъм Русе 2022“, урок за шоколада бе изнесен пред учениците на ПГ по туризъм Русе от известния  у нас шоколатиер шеф Ради Стамболов. Той запозна учениците с това какво е шоколадът, какво може да се прави с него, как се яде и пр. Тези познания се добавят към наученото от учебника, защото слушателите му са от ПГ по туризъм Русе и шоколадът е една съществена част от тази индустрия, а в учебните планове много малка част е застъпена по същество.

Човек се ражда с охотата си да консумира шоколад, обърна внимание шеф Стамболов. Когато изучаваш сладкарство, той го сравни с река Дунав, към него се присъединяват отделни притоци: карамел, сладолед, шоколад и пр.

В България е още по-интересно, защото тук сладкарството и хлебарството са обединени. Хлебарите са защитена професия от МОН, а покрай тях се възползват и сладкарите. У нас децата трябва да се мотивират, за да си изберат една от двете професии. Професията готвач е изкуство, твърди госта. Да се храниш здравословно води до доразвиване на това изкуство, а и до по-добро здравословно състояние на консуматорите.

Шоколатиерството е скъпо изкуство, за което са необходими финанси. Целта на днешният урок е да се мотивират децата, освен да научат някой нови неща за шоколада, и да се ориентират по-лесно в своето бъдеще. Според шеф Стамболов, хотелиери, ресторантьори и пр. занимаващи се този бизнес трябва да намерят най-ползотворния път към бъдещите им кадри и партньори в бизнеса. Защото в бизнеса ако не ти орежат крилете, ти ще процъфтиш и ще се развиеш.

Днес, след урока за шоколада, шеф Стамболов, с помощта на учениците, ще направят „Галактически Гараш сладолед“. Ще се работи с „- 196 градуса“ и накрая ще бъдат раздадени близо 500 сладоледа на публиката.

Тук в Русе е създадена автентичната рецепта на Гараш тортата от един унгарец, който идва да живее в града още през 1860 година. Тя не се прави с брашно. Три са нещата определящи тази торта: финес, качество и престиж.

Ето вижте какво сподели шеф Стамболов с учениците:

Накрая, той демонстрира работа с шоколад. Обясни, че съществуват пет вида шоколад. Пояси що е ганаж. Подчерта за дневната доза от 40 грама шоколад, необходима на човек, както и други професионални и интересни неща. Накрая заключи, че температурата шоколада трябва да е близка до тази на човека.

Сподели: