Вилиана Вълчева

Маестра Вилиана Вълчева: Като към всички опери, които съм дирижирала, и към „Набуко“ подходих с изключителна отговорност.

За маестра Вилиана Вълчева операта “Набуко” ще бъде творчески дебют тази неделя, 28 април, в Доходно здание. От 19.00 часа на Голямата сцена в емблематичната сграда на Русе, ценителите на оперното изкуство ще преживеят историческата драма, която носи послания за мир и единство!

Ето какво ни сподели талантливата Маестра Вълчева преди своя дебют в тази мащабна и разтърсваща Вердиева творба: След всички оперни произведения, които имах възможност да дирижирам тук в Русенска опера, която ми дава изключителни възможности, най-сетне дойде ред да дебютирам като диригент и в операта “Набуко” на Верди. Това е едно изключително мащабно и въздействащо произведение и аз наистина много се вълнувам!

Колективът на Русенска опера е подготвен по изключителен начин. Като към всички опери, които съм дирижирала, и към „Набуко“ подходих с изключителна отговорност. Във великата творба на Верди особено ме докосва тематиката за онеправдания народ – нещо, което е актуално и в наши дни. Мисля, че чрез изкуството, ние – неговите посланици е необходимо да се борим за мир. Както е казано и във Вечната книга “Блажени миротворците, защото те ще се нарекат Божии чеда.” Тази борба за мир вероятно никога няма да секне!

Верди е само на 27 години, когато решава да се откаже от оперното композиране. През 1840 година, когато операта му “Крал за един ден” претърпява пълен провал, умират жена му и двете му деца. Но по покана на Миланската скала решава да нахвърля няколко партитури, определени фрагменти, и почти винаги не ги одобрява… Въпреки това в крайна сметка се стига до премиерата на “Набуко”. Доницети, който присъства на събитието, възкликва “Този човек е гений!”

Ето по този начин Верди става световно известен оперен композитор и поради политическата обстановка в Италия по негово време, тази опера се приема като химн на свободата и на човешките права! Невероятна символика носи тази оперна творба за Италия, а и за целия свят!”

Билети на каса Опера и онлайн на www.ruseopera.com

Сподели: