владимир бошнаков

Маестро Владимир Бошнаков: Щастлив съм, че точно 50 години след световната премиера на „Лето 893“ на Международният фестивал „Мартенски музикални дни“, имено аз ще имам честа, заедно с екипа на Русенската опера, да вдъхна нов живот на това емблематично за българската оперна литература заглавие!

“За мен работата по „Лето 893“ на Парашкев Хаджиев е трето съприкосновение с творчеството на най-плодотворния и даровит български оперен композитор!

След спектаклите на „Мария Десислава“ (Държавна опера Русе) и „Службогонци“ (МДТ „К.Кисимов“), тази постановка ми доставя истинско удоволствие, защото работя над заглавие, в което е залегнал сюжет, засягащ велик и преломен момент от нашата история!

Това е историческата кулминация на Покръстването на българския народ от Борис I, както и възцаряването на сина му Симеон I, обявил българския език за официален в светския и духовен живот на страната, което води до „Златния век на българската книжнина“ и до признаването на България за велика европейска държава!

Щастлив съм, че точно 50 години след световната премиера на „Лето 893“ на Международният фестивал „Мартенски музикални дни“, имено аз ще имам честа, заедно с екипа на Русенската опера, да вдъхна нов живот на това емблематично за българската оперна литература заглавие!

Благодаря за всеотдайната и вдъхновена работа на всички колеги и желая на добър час и дълъг творчески живот на операта „Лето 893“!”

Това споделя Маестро Владимир Бошнаков за предстоящата премиера на операта ”Лето 893”!

Очаквайте я на 27 март (понеделник), от 19 часа на Голяма сцена в Доходното здание!

Билети на каса Опера и на

www.ruseopera.com

Сподели: