Маестро Йордан Камджалов: Ключовите думи за Шостакович за мен са свръхмузикант, мегачувствителност, свръхоркестрация, свръхдраматургия!

Маестро Йордан Камджалов: Ключовите думи за Шостакович за мен са свръхмузикант, мегачувствителност, свръхоркестрация, свръхдраматургия!

“Ключовите думи за Шостакович за мен са свръхмузикант, мегачувствителност, свръхоркестрация, свръхдраматургия! Колос! В симфоничното творчество това е моят абсолютен лидер наред с Брукнер, Малер и Бетовен.

Тази година се навършват 90 години от световната премиера на Шостакович.

Ако забелязвате се получава интересен огледален ефект в съставянето на точно такава програма – 90 години от световната премиера на Пета симфония и 90 годишнината на Васил Казанджиев. Неслучайна връзка…

Връзката на Шостакович с Русе, връзката на Шостакович с Казанджиев и моята връзка още от ученическите ми години с Шостакович, когато през едно лято отидох в библиотеката на Търговище и изслушах всичките му симфонии… И всичко това представено от оркестър, в който толкова много вярвам и толкова много обичам.

За мен е чест тази титанична Пета симфония да прозвучи след броени дни в Русе” – Маестро Йордан Камджалов довери чувствата, които го вълнуват преди да поведе оркестъра на Русенска опера в един забележителен концерт, посветен на 90 годишнината на неговия учител, русенеца Васил Казанджиев!

Този петък, 1 март, 19 часа в зала Филхармония!

Остават броени места за събитието!

Билети на каса Опера и www.ruseopera.com

Сподели: