Маестро Йордан Камджалов: Представяме един 50 годишен диапазон в творчеството на този изключителен композитор, личност, диригент, общественик и педагог

Маестро Йордан Камджалов: Представяме един 50 годишен диапазон в творчеството на този изключителен композитор, личност, диригент, общественик и педагог

Маестро Йордан Камджалов беше любезен да сподели още мисли и емоции свързани с предстоящия симфоничен концерт, посветен на 90 годишния юбилей на неговия педагог и пример за подражание Васил Казанджиев.

“Васил Казанджиев е първият български педагог, който успя да подготви студент за Берлинската консерватория. Титан като педагог, като учител, той е моят учител по дирижиране! Титан като композитор! В Европа няма друг 90 – годишен композитор с такова мащабно творчество! Титан като диригент, като изпълнител, пряко свързан с Русе, с Шостакович, с оркестъра, със самия мен!

Той е пряко свързан с цялата програма за концерта. Интересното е, че представяме две негови творби:

– първата е “Празнична музика”- композиция, създадена преди около половин век. Това е един друг Казанджиев – крайно силен, оригинален, звуков, експериментален, красив.

– втората композиция е създадена 50 години по-късно – ”Виртуозни движения”.

Световната премиера се състоя миналата година в зала България, а това ще бъде премиера за Русе. Т. е. представяме един 50 годишен диапазон в творчеството на този изключителен композитор, личност, диригент, общественик и педагог.”

Очакваме ви на 1 март от 19 часа в зала Филхармония за едно незабравимо пътуване в света на двама великани в музиката – Васил Казанджиев и Дмитрий Шостакович!

Билети на каса Опера и онлайн www.ruseopera.com

Сподели: