Красен Иванов диригент

Маестро Красен Иванов: В този проект аз предложих и свои аранжименти, които се понатрупаха през годините и имах добрата възможност за избор

“Как възникна идеята за този проект?

В годините, които предхождаха пандемията, имахме разговори с моята колега Стелияна Димитрова – Хернани да направим нещо Коледно заедно, но тогава не успяхме.

По-късно по време на празниците, посветени на първия български хор “Янко Мустаков” в град Свищов, се видяхме с директора на Държавна Опера Русе – Пламен Бейков, в качеството му на солист на Българска хорова капела “Георги Робев”. Той се изказа доста ласкаво за нашия хор “Железни струни” и предложи да направим нещо съвместно. Тогава се сетих за отколешната ни идея да сътворим концерт заедно със Стелияна Димитрова – Хернани.

В този проект аз предложих и свои аранжименти, които се понатрупаха през годините и имах добрата възможност за избор. Това са не само много популярни и обичани от хората по цял свят Коледни песни, включихме в програмата и двама солисти – Нели Петкова и Теодор Петков, както и чисто инструментални творби.

Така че се оформи един репертоар, който започва още от епохата на Ренесанса, преминава през Предкласиката и Класиката и достига до наши дни. Това са различни творби като настроение и характер!

Специално за случая направих една разработка – малка сюита, съставена от 5 танца на немския композитор Михаел Преториус. Прибавих и лично неговата Коледна песен – “Една роза разцъфтява”. Тя е много известна в Западна Европа и с нея всъщност откриваме концертната програма. Останалото нека бъде изненада за онези, които ще посетят празничното събитие!

Това ни сподели Маестро Красен Иванов малко преди да дирижира празничния концерт “Коледна приказка”.

Заповядайте да усетите магията на Рождественския дух на 15 декември, петък, от 19.00 часа в зала Филхармония!

Билети на каса Опера и на www.ruseopera.com

Сподели: