Адам Милщайн: Нямам търпение да се срещна с русенската публика, за която знам отдавна, че е много топла и цени стойностната музика

Максим Ешкенази води оркестъра на Държавна опера – Русе в следващите 10 дни

На 12 май в Русе пристигна диригентът Максим Ешкенази. Известният български диригент ще долети от Калифорния в компанията на талантливия цигулар и изследовател на творчеството на забравени композитори от миналия век Адам Милщайн. Той е вдъхновител и солист на първия от трите концерта, които Маестрото ще дирижира в Русе. Почти до края на месеца той ще работи интензивно с русенските музиканти. В активна подготовка след края на задграничното турне на Оркестъра на Русенската опера в Германия и Австрия ще бъдат подготвени три концертни програми с изключително раознообразен и в много голяма степен необичаен репертоар. Концертите, организирани в рамките на десет дни са в следната последователност:

15 май, сряда, Зала „Филхармония“ (Дом на културата) – „Пробудени гласове“. Програмаота е реплика на изследователската инициатива „Възстановени гласове“ на цигуларя Адам Милщайн. В нея, с поредица от концерти, видеозаписи и публикации той представя неизпълнявани и малко известни произведения от композитори от еврейски произход, които са пострадали от антисемитизма в Европа в годините на Втората световна война. Концертът в Русе е част от тази световна инициатива и ще прозвучат произведения от Франц Шрекер, Мечислав Вайнберг и Ерих Волфганг Корнголд. Музиката на тези творби е красива, интелигентна и лека – носи онзи полъх на настъпващите времена на освободената от всякакви стилови предразсъдъци музика на Холивуд. Това е особено валидно за творчеството на Крнголд, считан за „кръсника на съвременната филмова музика“ в холивудски стил.

19 май, неделя, Голямата зала на Доходното здание – „Максим Ешкенази и дивите на Русенската опера“. Известният в България диригент със слабостта си към музиката на мюзикъла, киното и най-популярното от операта ще излезе на русенската сцена в очарователната компания на всички солистки – оперни диви на Русенската опера. Специално конструираната програма, съвместно с Балета на русенския оперен театър съдържа песни от любими филми от българското и световното кино, дуети и песни от мюзикъли и оперни творби и е специално подготвена от Максим Ешкенази за русенските оперни звезди.

22 май, сряда, Зала „Филхармония“ (Дом на културата), ще посрещне най-изявените ученици от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе, които ще излязат на сцената като солистиш заедно с Русенската филхармония в традиционния концерт, с който се ознаменува рождения ден на Училището. Максим Ешкенази още от началото на своя престой в Русе ще работи с младите музиканти в подготовката на разнообразната концертна програма.

Максим Ешкенази, който винаги се е доказвал като един нетрадиционен, необичаен, изненадващ и инициативен творец и личност ще работи в Русе в следващите дни всеотдайно и с много обич към българските си колеги-музиканти. Той започва да учи цигулка на петгодишна възраст при своя баща. Завършва НМА в София и специализира цигулка и оркестрово дирижиране в Университета на Южна Калифорния, САЩ.

Днес Максим Ешкенази живее и работи в Лос Анджелис и отдава голяма част от енергията си на работата с млади музиканти. Той е музикален директор и диригент на Камерния оркестър, а също и музикален директор и диригент на Симфоничния оркестър на училището за сценични изкуства Колбърн, както и асистент диригент на Оркестъра на Консерваторията Колбърн.

Максим Ешкенази е също музикален директор и диригент на Младежкия симфоничен оркестър на Бейкърсфийлд, с който осъществява изключително успешно турне в Южна Корея, както и на Irvine Classical Players Orchestra & Seraphim Symphony, с който концертира във Великобритания – в Лондон, Единбург, Бристол и Оксфорд. Гост-диригент е на Уест Симфони, гост-диригент на Симфоничния оркестър на Хънтсвил, Алабама и Сибелиус оркестър. Виртуозен диригент и цигулар, Максим непрекъснато пътува, изнасяйки концерти в цял свят.

Често изявеният диригент гостува на най-големите оркестри в България. Отдаден е на популяризирането на новата музика, организира и участва редовно в изпълнения на музиката на съвременни композитори. Известен у нас и в чужбина музикант и диригент-интерпретатор, той е определян като най-ярката звезда сред съвременното поколение диригенти. За него вестник „Лос Анжелис Таймс” пише, че е „харизматичен и вълнуващ”.

Максим Ешкенази е запален спортист и лицензиран пилот.

Сподели: