кухня

Малка кухня в апартамента: идеи за дизайн

Малките кухни често са голям проблем за живущите. Организирането на всичко необходимо на 5-6 квадратни метра не е лесна задача дори за опитен дизайнер.

Въпреки това, специалистите са на мнение, че най-малката кухня може да бъде много красива, практична и рационална. При проектирането на кухня с малка площ в жилището основната задача се свежда до какво и как може да бъде поставено на наличното пространство. За щастие, сега има много различни опции за модулни шкафове и сгъваеми работни плотове, за да се  създаде усещане за повече пространство.

Важно е да се спазват при нейното организиране три ключови позиции: удобно място за съхранение, достатъчно работна повърхност и перфектно осветление.

Ето няколко дизайнерски идеи и решения, които са подходящи за малка кухня в апартамента.

  • Подходяща цветова схема

Светлите тонове, когато са в комбинация с  минималистичен дизайн, дават перфектна ергономичност. Бялото е може би най-простото и логично решение по принцип за малки помещения. Белите стени винаги могат да са комбинирани с топли естествени нюанси и изразителни естествени текстури. Ярките цветове се открояват на неутрални подове и стени. Може кухнята да бъде отделена от дневната с параван или ефектна завеса. Или направо да е свързана с дневната, а разделителната линия да е оформена с атрактивен бар плот.

  • Осветление, което е точно проектирано

В една доста малка кухня осветлението трябва да бъде идеално проектирано: за работната зона, прожектори над или около шкафовете, вградени лампи може да има дори и на пода.  Такова осветление в малка кухня в апартамента създава  визуално усещане за по-голямо пространство.

  • Подходящо избрани мебели за кухнята

В магазините се продават кухненски мебели с малки размери, които заемат минимум пространство. Така се използва максимално всеки сантиметър от ограничено пространство. Хладилникът, мивката и печката са подредени според принципа на работния триъгълник. В този случай обаче е изключително важно да се избере подходящ модел мивка.

Вместо заключение: всяка кухня с малки размери в класически или модерен стил може да бъде изключително красива и функционална.

Сподели:

Още новини от деня