Мандолинен квинтет "София" със специалното участие на Анна Карадимитрова - сопрано и Преслав Петков - кларинет с успешен концерт в Кувейт

Мандолинен квинтет „София“ със специалното участие на Анна Карадимитрова – сопрано и Преслав Петков – кларинет с успешен концерт в Кувейт

На 6 март вечерта, при пълна зала, в Театъра „Абдулхусейн Абдулреда“ в кувейтската столица с голям успех премина концертът на Мандолинен квинтет „София“ със специалното участие на Анна Карадимитрова – сопрано и Преслав Петков – кларинет.

Събитието се състоя с подкрепата на Националния съвет за култура, изкуство и литература на Кувейт в сътрудничество с Посолството на Република България и бе посветено на 60-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Кувейт.

Мандолинен квинтет „София“ е проект на китариста на Б.Т.Р. – Славчо Николов. В продължение на 30 години Славчо е творческия двигател на една от най-успешните български рок групи, но паралелно с това той пише филмова и театрална музика.

При пълна зала, в Театъра „Абдулхусейн Абдулреда“ в кувейтската столица с голям успех премина концертът на Мандолинен квинтет „София“ със специалното участие на Анна Карадимитрова – сопрано и Преслав Петков – кларинет (Източник: СМЕ)

Създаването на квинтет „София“ е резултат от интереса и любовта му към класическата музика и класическите струнни инструменти, които са неизменна част от творческия му път.

В своите изпълнения квинтетът съчетава българските мандолинни и китарни традиции и най-новите постижения на европейското плектро музициране.

Специално за мандолинен квинтет „София“ Славчо Николов написва нови оригинални творби – „Приказка за Балкана“, „Румба“, „Tears and Smiles“ и др.

Репертоарът на квинтета е много разнообразен. В него са включени пиеси от Й.С.Бах, Жак Офенбах, Марио Мачоки, Карл Дженкинс и много др. Голяма част от репертоара на квинтета заемат и българските класици като Добри Христов, Парашкев Хаджиев, Дико Илиев, Петко Стайнов.

Сподели: