Мартеници от времето на социализма представиха в Русе

Мартеници от времето на социализма представиха в Русе

Време за прочитане: < 1 мин.

Днес във фоайето на Историческия музей бе открита обновената витрина с мартеници. Тя бе представена от Искра Тодорова – етнограф в Регионален исторически музей – Русе.

Показаните мартеници тази година са от времето на социализма. Във витрината са изложени честитки. Те се изпращат активно в периода между двете войни. Картичките обикновено изобразяват пролетен или романтичен сюжет, някои са ръчно рисувани или принтирани. Към тях има мартеници от усукани бяла и червена нишка с пискюли, които в едни случаи са прикрепени към лицевата страна, а в други са нарисувани или са част от фотографска композиция. В края на 50-те години на ХХ век се добавят малки метални фигурки. Изпращането на картички за Баба Марта продължава и днес, вече и по интернет.

С времето се променя видът и материалите на мартениците. През 60-те години започват да се произвеждат пластмасови, с игла за закачане на дреха. Те стават изключително популярни и особено обичани от децата, които дори се състезават кой ще има най-много и най-интересни мартеници. Във витрината могат да бъдат видени мартеници, направени от различни материали – прежда, филц, пластмаса, дърво.

Русенският музей разполага с колекция от около 450 мартеници. Триста от тях са дарени от Марианка де Монтис – българка, живееща във Франция. Тя предоставя събраните от нея мартеници на музея преди повече от 15 години и всяка година изпраща нови. Друга част от колекцията с мартениците се попълва от уредниците от Отдел „Етнография“. 

Сподели:

Още новини от деня