Мартенски базар заработи в Русе, хората вече ценят ръчно изработените мартеници, казват търговци

Мартенски базар заработи в Русе, хората вече ценят ръчно изработените мартеници, казват търговци

Мартенски базар заработи в центъра на Русе. В 30 павилиона се предлагат мартеници, като четири от къщичките са предоставени на сдружения за осъществяване на различни благотворителни кампании. Това каза за БТА заместник-кметът по икономика и международно сътрудничество на Русе Златомира Стефанова.  

От базара желаещите могат да си закупят най-различни видове мартеници. Един от търговците е Анелия Минчева. Тя изработва мартеници от четири-пет години. Казва, че има собствен стил и прави това, което я вдъхновява. 

„Любов ми е вълната. Тя стои много плътно и от нея се изработват хубави мартеници. Тази година съм смесвала вълната с друга прежда за още повече разкош. Трудоемко е и изисква изключително много време. От октомври миналата година съм започнала и пак не ми стига времето. Всяка мартеница ми дава вдъхновение за направата на следваща“, разказа за БТА Анелия Минчева. 

Сред търговците на базара е и Миленка Анчева. Тя изработва мартеници от пет години. 

„Майка съм на дете с увреждане на 28 години и съм личен асистент. По цял ден съм вкъщи. Производството на мартеници започнах, за да оцелявам психически покрай грижите за детето“, обясни за БТА Анчева. По думите ѝ най-много се търсят класическите мартеници – с фигурите на Пижо и Пенда.  

„Клиентите търсят мартеници от вълна. Хората започват вече да ценят ръчната изработка и българското. Плета с български прежди, закупени от наши производители“, обясни Анчева. 

Цените на мартениците варират между лев и 5 лева, а големите се продават за над 10 лева. Базарът ще работи в Русе до 5 март тази година.

Сподели: