Масаки Такада ще бъде Ромео в утрешния балетен спектакъл на Държавна опера - Русе

Масаки Такада ще бъде Ромео в утрешния балетен спектакъл на Държавна опера – Русе

Днес ще ви запознаем с биографията на момчето, което ще изиграе ролята на Ромео в балетния спектакъл „Ромео и Жулиета“ и „Полет към светлината“ на 26 ноември от 19 часа в Доходно Здание. За Масаки това е дебют в тази роля, а ние сме сигурни, че ще ни зарадва с отлично представяне.

Масаки Такада е роден е през 1995 в Нагано, Япония.
Учи в японската балетна академия „Хакучо“ от 2000 до 2014. През 2011 участва в интензивната лятна програма на Театралното балетно училище в Питсбърг, а от 2014 до 2016, отново в същото училище, печели пълна стипендия и завършва образователната си степен с пълно отличие.
В репертоара си младият японски балетист има вече множество роли: Али в Корсар (Грандпадeдьо), Базил в Дон Кихот, Па-детроа в Лебедово езеро, Сатанела в Карнавал във Венеция, Актеон в Диaна и Актеон (Грандпадeдьо), Филип в Пламъкътна Париж (Грандпадeдьо), Люсиен в Пахита (Грандпадeдьо). Много от ролите, в които балетният артист се превъплъщава са в продукциите на Балетния театър в Питсбърг – Факир в Баядерка, Пират в Корсар, Западна симфония, Създанието в Красавицата и Звяра, Племенникът, руски и испански танци в Лешникотрошачката, както и в училището за балетен театър в Питсбърг – Изгубените момчета в Питър Пан, Жан дьо Бриен в Рaймонда, Серенада, Симфония, Валс на розите в Красавицата и Звяра.
Масаки Такада е лауреат на множество награди – Поощрителна награда в балетното състезание „Сайтама“ (2009), пълна стипендия за лятната програма за обучение в Училището за балетен театър в Питсбърг през 2010, а през 2013 участва в Балетния конкурс NBA, където печели втора награда. Носител е и на Гранприна Япония, като представител на Училището за балетен театър в Питсбърг.
От декември 2018, Масаки Такада е член на балетната трупа на Държавна опера-Русе, където продължава да се изявява в солистични роли, и се радва на голям зрителски интерес.

Сподели: