„Машина“-та на Йордан Атанасов събра ценителите на мерената реч в библиотеката

„Машина“-та на Йордан Атанасов събра ценителите на мерената реч в библиотеката

На 16 май в библиотеката Йордан Атанасов представи  на русенци новата си юбилейна стихосбирка „Машина“. Рецензент на книгата е Румен Стоянов.

Водещ на събитието, което се проведе със съдействието на Съюза на свободните писатели – филиал Русе, беше Надежда Радева. Тя представи госта и неговата стихосбирка. Четоха се стихове от „Машина“. Присъстващите задаваха въпроси и споделиха мнения по темите, засегнати в поетичните творби. Срещата завърши с раздаване на автографи.

Новата книга на Йордан Атанасов приковава вниманието на читателя с изненадващото за стихосбирка заглавие „Машина”. В нея авторът е събрал творби, които представят неговата душевност и свят, неговите най-новите си поетически търсения и вдъхновения. Темите са актуални и съвременни. В стихосбирката „Машина” за Йордан Атанасов няма забранени или неприятни за интерпретация теми. Той не съчинява своите стихотворения, а ги пише така, както му ги диктува самият живот. А това го могат само талантливите поети.

Йордан Атанасов е роден в гр. Брауншвайг – Германия, където родителите му са работили като градинари преди и по време на Втората световна война. Баща му и един от братята му остават в Западна Германия. Израства в село Драганово и във Велико Търново. Завършва Радиожурналистика в Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

В момента е председател на читалище „Даскал Петър Иванов – 1988“– Стара Загора и главен редактор на в. „Литературен глас“ – вестник за литература и култура, който възстановява с група старозагорски писатели през 1994 г., като своеобразен продължител на едноименния Д. Б. Митов вестник.

Член е на Съюза на българските писатели, на Съюза на българските журналисти – носител на наградата за литература и изкуство „Николай Лилиев“ – Стара Загора и на награди от национални литературни конкурси. Участва в редица сборници и антологии. Превеждан е на френски, руски, гръцки, унгарски и белоруски език.

Сподели: