Медалистите на ТСК "Русе" от европейското по вдигане на тежести бяха наградени днес + видео

Медалистите на ТСК „Русе“ от европейското по вдигане на тежести бяха наградени днес + ВИДЕО

Заместник областният управител Георги Георгиев участва в посрещането на шампионите и участниците от Тежкоатлетически спортен клуб /ТСК/ – Русе в Европейското първенство по вдигане на тежести, провело се в София миналата седмица. Припомняме, че на него Ангел Русев спечели титлата в категорията до 55 кг. За възпитаника на ТСК-Русе това е четвърто злато от шампионат на Стария континент. Успехът дойде с голяма воля, тъй като при втория си опит в изхвърлянето Русев получи контузия в рамото. Въпреки това 22-годишният ни щангист показа класа и успя да спечели с единствения си успешен опит в изтласкването. На днешното събитие той бе удостоен с грамота от областния управител Данаил Ковачев. Тя му бе връчена от заместник областния Георги Георгиев. Отличието се присъжда за изключителни успехи и постигнати рекорди във вдигането на тежести. 17-годишният дебютант на голямо първенство при мъжете – Джан Зарков, бе единственият щангист, който направи шест сполучливи опита. Със 102 кг той зае шесто място в изхвърлянето, но в изтласкването сполучи на 133 кг, с което спечели среброто в упражнението и успя да победи с 1 кг в двубоя румънеца Мариан Лука, за да вземе първото си отличие в двубоя от европейско първенство. Той също получи грамота от името на Ковачев за високи спортни постижения. Почетни грамоти на областния бяха предвидени още за Надежда-Мей Нгуен, която взе бронзов медал на състезанието и Рени Русева, която записа успешен опит на 60 килограма в движението изхвърляне и 80 килограма в движението изтласкване. „Продължете ползотворната си работа заедно с треньорския екип и с воля и упоритост сбъдвайте мечтите си. Благодаря Ви, че за пореден път ни направихте горди! Победата на Европейското първенство по вдигане на тежести означава много, тя е доказателство за качествата Ви и нивото на подготовка, което сте получили тук. Знам, че отново ще развеете българския трикольор на почетната стълбичка на следващите национални и международни спортни форуми“, каза Георгиев в обръщението си към спортистите. С грамоти бяха отличени и техните треньори – Кръстина Атанасова и Радослав Атанасов. По предложение на Ковачев председателят на Управителния съвет на ТСК-Русе проф. д-р Кирил Панайотов, дм бе удостоен с плакет на областния управител. Най-високото регионално отличие бе връчено на проф. Панайотов за безрезервната му подкрепа за развитието на спорта вдигане на тежести. По думите на заместник областния управител Георги Георгиев ТСК-Русе се е утвърдил като школа за шампиони, място, където талантът и амбицията се съчетават по най-добрия начин. „Изключителната отдаденост и търпение, постоянство и професионализъм, които проявихте през годините, са в основата на това днес градът ни да бъде на европейската и световна спортна карта в сферата на тежката атлетика“, допълни още Георгиев.

Сред гостите на събитието бяха още заместник-кметът на Община Русе Енчо Енчев, началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева, директорът на Спортното училище Евгени Недев, директорите на няколко учебни заведения в града, където този спорт е силно развит, Пламен Нунев, бившият областен управител Анатоли Станев и представители на местната и държавната власт.

От своя страна проф. Панайотов пожела повече деца да тренират в залите, а Енчо Енчев благодари на проф. Панайотов за грижата, която има към спортния клуб, създавайки най-добрите условия в Русе децата да тренират. Той посочи още, че екипът на ТСК-Русе е от изключителни професионалисти, които винаги успяват да подбират деца с качества. Според Енчев шампионите от Европейското първенство по вдигане на тежести са истински спортни герои и им пожела да продължат да прославят града ни в пределите на нашата страна и извън нея. Те получиха и поздравителни адреси от името на кмета Пенчо Милков. Началникът на РУО д-р Георгиева също поздрави шампионите и им честити победата в провелия се вече висок световен форум. Тя изказа благодарност както на ТСК-Русе, така и на всички институции, подкрепящи спорта и изрази задоволство от развиването на ученическия масов спорт в сферата на тежката атлетика. Според нея посредством спорта се възпитават хора с качества, полезни в обществото. „Винаги може да разчитате на подкрепата ми. Това, което правите за децата е вечна инвестиция“, сподели още тя.

Сподели: