„Медика” и „Лайънс Клуб” отбелязаха съвместно Световния ден за борба с диабета

„Медика” и „Лайънс Клуб” отбелязаха съвместно Световния ден за борба с диабета

Лечебни заведения „Медика“ съвместно с Лайънс Клуб Сексагинта Приста-Русе отбелязаха Световният ден за борба с диабета с лекция на 14-ти ноември.

В началото д-р Славянов – лекар, ендокринолог, работещ в ДКЦ-2 и в УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ”, запозна слушателите с историята на откриването на инсулина. Специалистът с дългогодишен опит набеляза и факторите, влияещи върху развитието на заболяването. Като основна причина медикът посочи стреса. При състояние на превъзбуда организмът отделя повече кортизол, който уврежда клетките на панкреаса. За нормални стойности на кръвната захар се считат между 4,5 и 5,5 mmol/l. При стойности от 7,5 до 11,5 mmol/l вероятността пациента да страда от диабет е много голяма. В миналото за установяване на заболяването на пациента са правили проба с глюкоза. Натоварването на организма със сладката течност се е извършвало с цел установяване на нарушен глюкозен толеранс и за диагностицирането на захарен диабет. В днешни дни при съмнение за болестта лекарят ендокринолог назначава редица изследвания за състоянието на панкреаса – кръвни изследвания на С-реактивен протеин, за установяване на наличието на възпаление, изследвания на черния дроб и бъбреците. Пациентът минава и консулти с офталмолог и невролог за установяване на усложнения, предизвикани от диабета като полиневропатия, ретинопатия и др.

Опитният ендокринолог представи и етапите на лечение на диабета. „В моята практика, първото, което правя е да подложа пациента на едномесечна диета“ заяви д-р Славянов. Хранителният режим изключва консумация на хляб и каквито и да е въглехидрати. Ако нивата на кръвната захар не се понижат специалистът преминава към втория етап на лечение – таблетна форма за три месеца. Ако и в този период показателят е над 9,5 mmol/l се назначава лечение с инсулин. Докторът заяви, че България предлага първокласно лечение на диабетиците, като е една от малкото страни в света, която безплатно осигурява на пациентите глюкомери, писалки за инжектиране на инсулин и самото животоспасяващо лекарство.

За превенция на диабета специалистът посъветва гостите да се хранят умерено, да не прекаляват с въглехидратите и да се движат повече. „Тревожна е тенденцията при децата – все по-често те заболяват от диабет – това се дължи на затлъстяването, неправилното хранене и липса на движение“.
След презентацията за болестта от д-р Славянов, събитието премина в беседа. Гостите от клуба обърнаха внимание на недостатъчно известният в България проф. Борис Ковачев. Русенецът е изобретил „изкуствения панкреас“, който позволява автоматичен контрол на кръвната захар на пациенти с диабет.

Сподели:

Още новини от деня