МЕДИКА с безплатни мамографии на Световния ден за борба с рака

МЕДИКА с безплатни мамографии на Световния ден за борба с рака

На 4-ти февруари Лечебни заведения „МЕДИКА“ ще извършат безплатни мамографии по повод Световния ден за борба с рака. Изследванията целят ранна диагностика на коварното заболяване, защото тя е ключът към успешното му лечение.

От скрининговата кампания могат да се възползват жени над 50-годишна възраст с предварително записване на час на тел. 0888 93 87 67. Изследванията ще се извършат на 04.02.2024 г. /неделя/ в отделение по Образна диагностика на третия етаж в сградата на МЕДИКА.

Мамографията е особено препоръчителна и за жени над 70-годишна възраст, тъй като те не попадат в националните скринингови програми за рак на гърдата и често при тях заболяването се установява в напреднал стадий.

Ранната и качествена диагностика много зависи от компетенциите на лекаря и от това с каква апаратура се прави. В МЕДИКА изследването се извършва с ново поколение дигитален мамограф на марката Siemens. Апаратът подсигурява отлично качеството на образа, работи с ниска доза рентгеново лъчение и дава възможност за биопсия по време на самото изследване.

Мамографията е единственият международно сертифициран метод за диагностика на рак на гърдата в много ранен стадий. С изследването може да се установи образувание в млечната жлеза (рак на гърдата) под 8 мм. Рентгенографията на млечните жлези може да бъде профилактична за жени над 50-годишна възраст. Скринингова мамография от 40 до 50 години се прави само при рискова група пациенти: с фамилна обремененост, на хормонозаместваща терапия и с предходни операции на млечната жлеза. До 40-годишна възраст мамографско изследване се извършва само след назначение от мамолог, поради спецификата на млечната жлеза в млада възраст. След анализ на резултатите от специалист е възможно пациентът да бъде насочен за допълнителни изследвания.

Сподели: