Международен ден на белия бастун. Над 200 са незрящите в Русенска област

Международен ден на белия бастун, над 200 са незрящите в Русенска област

Заместник областният управител на Русе Синан Хебибов посети Регионалната организация на Съюза на слепите в България. Поводът е Международният ден на белия бастун, който се отбелязва се от 1969 година насам. Днес в крайдунавския град е организиран Ден на отворените врати, по време на който всеки може да се запознае помощно-техническите средства за незрящите в сферата на образованието, бита и развлечението. Изложени са над 50 предмета, като сред тях могат да бъдат видени говорещи термометри за телесна температура, кантари и апарати за кръвно налягане. Не липсват и други пособия, които помагат в ежедневието на хората с намалено зрение. Сред тях са ръчен брайлов часовник, уред, показващ колко вода е налята в даден съд, устройство, намиращо загубени ключове, а също и специално създадени кутийки за лекарства за незрящи. Посетителите имат възможност да видят как работи пихтова машина. Интересното при нея е, че тя разполага със седем клавиша, като един от тях е интервал, а самостоятелно или в комбинация всеки от тях отговаря на някоя от буквите в азбуката. Показани са и множество учебни пособия, като една част от тях са аудио-книги, а останалите са написани на брайлова азбука. Всъщност на място бе демонстриран и ръкопис на брайлова азбука, който се извършва от дясно наляво. Оказва се, че и част от добре познатите на всички ни игри са пригодени за незрящи. Сред тях са табла, карти, шах, морски шах и други. Демонстриран бе и бял бастун, който вибрира при наближаване на определени прегради. Подобни очила, което реагират при препятствия, също бяха представени.

Международен ден на белия бастун. Над 200 са незрящите в Русенска област

Хебибов разговаря с председателя на сдружението в Русе Росица Маринова. По последни данни незрящите в региона са над 200. Сред проблемите, които бяха откроени по време на разговорите са недобрата връзка между хората със зрителни увреждания и регионалната организация на Съюза на слепите. Проблемът е в това, че болшинството от хората с проблеми не са запознати с възможностите за помощ и социална интеграция чрез организацията. Точно затова се очаква в близките месеци са започне съвместна информационна кампания. Специален фокус в нея ще бъде поставен върху това какво трябва всеки да знае при среща с незрящ човек и как да му помогне в различни ситуации – на улицата, на работното място, при пътуване или пък в магазина.

Хората със зрителни нарушения продължават да се притесняват и от липсата на адекватна звукова сигнализация по светофарите в Русе. Като пример бе посочена светофарната уредба между улиците „Мария Луиза“ и „Борисова“, където сигналът е грешен. Не малка част от незрящите се оплакват и от недоброто състояние на тротоарите на места в града. От своя страна Синан Хебибов увери, че вече е провел разговори с ръководството на Общината и се очаква проблемите да бъдат решени в най-кратки срокове.

Припомняме, че в края на месец септември ръководството на Областна администрация – Русе бе отличено с грамота за принос в развитието на Съюза на слепите в България. Почетният знак бе връчен за подпомагането на социалното приобщаване на хората със зрителни увреждания и повишаване качеството на техния живот.

Сподели: