Международен ден на детската книга в СУ "Йордан Йовков" Русе

Международен ден на детската книга в СУ „Йордан Йовков“ Русе

Четенето е индивидуално занимание, което носи удоволствие, разширява кръгозора и подпомага цялостното развитие на всеки един от нас. Но то може да е и споделено. Как споделено? В условия на извънредно положение?

Да. Трудностите са само мотивация за търсене на креативни решения за постигане на целите. В СУ „Йордан Йовков“ честването на Международния ден на книгата мотивира две изключително вдъхновяващи срещи.

На 2 април онлайн класната стая на учениците на г-жа Вергилия Грънчарова посрещна обичания русенски писател Явор Цанев – носител на награда „Константин Константинов“ за 2019 г. в категория „Автор“ за книгата му „Злостории“ – първият детски хорър роман. Той си поговори с децата относно ползите от четенето и представи пред тях най-новия си детски роман „Силвър и вампирите”, който те вече бяха започнали да четат. Най-очакван гост във виртуалната среща беше самият котарак Силвър, който бурно беше аплодиран от учениците, макар и през техните екрани.

Заредени с емоции и със самочувствие от тази проведена среща на следващия ден третокласниците влязоха в дискусия с учениците от 11. клас и преподавателя им по литература – Преслава Байчева, за любими детски герои и книги и защо е важно да се чете. Учебният процес премина чрез използване на споделена работна страница в padlet. Това разчупи срещата и показа възможностите, които дава дистанционното обучение. Бинарният урок е предизвикателство, както за учителите, които трябва да конструират предизвикателно и интересно съдържание за две различни възрастови групи, така и за учениците. Предизвикателство са и техническата обезпеченост и дигиталните компетентности на всички участници.

В края на дискусията всички участници споделиха кой е любимият им герой и той стана част от групов word cloud колаж, който да остане за спомен на участниците. Спомен, че когато човек смята нещо за важно, нищо не може да го спре, за да го осъществи.

Сподели:

Още новини от деня