Международен фестивал "Живите статуи" ще се проведе в Русе в средата на юни

Международен фестивал „Живите статуи“ ще се проведе в Русе в средата на юни

Международен фестивал „Живите статуи“ ще се проведе в Русе в средата на юни. По покана на Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе, в рамките на Международен фестивал „Живи статуи“ 2018, Театър „Маска“ / Teatrul Masca – Букурещ ще представи в два поредни дни, двете части на най-новия си спектакъл Виковете_На_Париж. Те ще стоварят колосалната атмосфера на Париж, на площад Свобода, в центъра на Русе! В тазгодишното издание на Международен фестивал „Живи статуи“ 2018, актьорите от Театър „Маска“ / Teatrul Masca ще ни върнат в края на осемнайсети и началото на деветнадесети век. В уличките, претъпкани с амбулантни търговци и най-вече с техните викове – истинска симфония на живота изпълнена с рядка жизненост.

Международен фестивал "Живите статуи" ще се проведе в Русе в средата на юни

Михай Малаймаре – сценарий и постановка
Адина Масталиер – сценография и костюми
Ръзван Александру Дякону – музика
Хариклея Бъдеску – вокал

Уникално автентичната атмосфера се постига чрез техниката на порцелановата статуя, както по отношение на грима, така и на костюмите. Костюмите на героите са с изключителна изразителност, създадени от сценографката Адина Масталие, която е използвала някои много специални материали. Пространството, върху което се движат героите, е колкото възможно по-малко, а от гледна точка на техниката на движение участниците проучват използването на замръзнал кадър.

Опитът да представиш пред публиката под формата на живи статуи “забравените занаяти на Париж”, представлява артистично и в същото време морално действие, защото носталгията, която витае около тези образи не е в състояние да скрие жестоката действителност на едни животи, които не са имали никаква сигурност за утрешния ден.

За тази действителност на XVIII-ти век говорят много автори, посветили се на тази тема като Алфред Франклин, който е публикувал един много ценен “Речник на Изкуствата и занаятите” (1950), Луи Себастиан Мерсие – “Картината на Париж” (1781), Шарл Ириартр – “Гротескният Париж” и “Забележителните личности от улицата” (1878). Ценна информация откриваме и в произведенията на Молиер, Бомарше, Джакомо Казанова, Луи-Фернанд Селин, Карло Голдони, Виктор Юго, Панаит Истрати, Монтен, Марсел Пруст, Жан Жак Русо, Антуан де Сент-Екзепюри, Сен Симон, Франсоа Вийон, Емил Зола.

В онези дни Париж е изключително многообразен, както в множеството си от файтони, така и в тълпата по улицата – онази тълпа, която гъмжи във всички посоки в търсенето на “един залък” и която крещи исканията си, опитвайки се да спре поне за секунда, поне за част от секундата, елегантното и презрително множество от файтоните.

Париж в онези времена е шумен, изпълнен с виковете на дребните продавачи от всякакъв вид и на всякакви неща, своеобразен вид музика на необходимостта за живот.

Спектакълът всъщност приключва бодро и весело! Химнът на Републиката от Монмартър говори за невероятния успех на едни малко по-млади артисти, живеещи вече в XX-ти век, (но какво означава реалното време в сравнение със сценичното време), които колонизират едно село в близост до Париж и успяват да го посветят изцяло на изкуството като на практика преместват там артистичния и бохемски Париж.

В третата вечер, след уникалният спектакъл Western / Уестърн – Русе, 19 юни, 19 часа артистите от StreetBike Theatre – Германия ще сложат „огнен“ завършек на международния фестивал! Ще се сипе огън и жупел в огненото шоу #Магията_На_Огъня – краят започва в 20:30ч. пред Доходното здание.

Сподели:

Още новини от деня