Международна изложба "Традиция и съвременност – дигитални трансформации“ в РХГ

Международна изложба „Традиция и съвременност – дигитални трансформации“ в РХГ

Международна изложба „Традиция и съвременност – дигитални трансформации“ ще бъде открита в петък от 18 часа в Русенскката художествена галерия. Изложбата се реализира по проект „Възраждане на класическите занаятчийски техники в съвременното изобразително изкуство“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“

Изложба „Традиция и съвременост – дигитални трансформации“ представя творческите търсения на художници от три поколения. Идеята за нея е плод на сътрудничеството между Факултет по Изобразително изкуство към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и майсторите от Самоводска чаршия, Велико Търново. Кураторската селекция цели да създаде атмосфера на приемственост, между автори работещи в многообразие от стилове, изразни средства и концепти. Най-младите са ученици от художествени училища в страната – Казанлък, Плевен, Сливен, Пловдив, Варна и разбира се Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“, Русе. Те бяха привлечени към идеята, като участваха в творчески работилници водени от университетски преподаватели и занаятчии. Представени са и художници и студенти, които тепърва се изявяват пред публика. Поканени са и утвърдени автори и преподаватели от три висши учебни заведения – Великотърновски университет, Художествена Академия – Чечин, Полша и Политехнически институт на Кастело Бранко, Португалия.

Концепцията на изложбата има за цел да създаде мост на колаборации между творчество и технологии, да възроди класически занаятчийски техники и да ги трансформира в изразно средство на съвременното изкуство. Представените художествени произведения са вдъхновени от стари техники на печат, от българския фолклор и идентичност, така и от дигитални инструменти за пресъздаване на авторски идеи. Особено интересна е свободата на изразните средства, които съчетават уникалният рисунък с компютърно генерирани изображения. Авторите толкова виртуозно боравят с най-съвременния софтуер, че е трудно да се различи класическата живопис от дигиталната рисунка.

Международна изложба "Традиция и съвременност – дигитални трансформации“ в РХГ
Сподели: