Международният конкурс "Франц Шуберт" ще се проведе през ноември

Международният конкурс „Франц Шуберт“ ще се проведе през ноември

Международният фестивал „Франц Шуберт“ ще се проведе от 19 до 23 ноември в Русе. Надеждата е през късната есен да няма ръст в заболеваемостта от коронавирус, за да се случи събитието.

Международният конкурс „Франц Шуберт“ – Русе е уникален за България и региона музикален форум, посветен на австрийския композитор. Освен, че популяризира неговото творчество, той открива таланти, създава контакти между изпълнители и педагози на високо професионално ниво. Конкурсът дава прекрасна  възможност за съизмерване със световните изпълнителски и образователни практики и културни политики. Провежда се през есента на всяка нечетна година и непрекъснато разширява обхвата си. До този момент на неговата сцена са се изявили над 900 изпълнители от над 30 страни, сред които Русия, Япония, Южна Корея, Китай, Украйна, Грузия, Турция, Италия, Австрия, Германия, Холандия, Полша, Сърбия, Канада и САЩ.

Форумът е отворен за широката публика, отразява се в местните и национални медии. Заключителният концерт на лауреатите се предава онлайн и се записва от Българско национално радио. По традиция, Голямата награда на конкурса е концерт във Виена на лауреатите на Първа награда, който се осъществява съвместно с Български културен център „Дом Витгенщайн“ – Виена. 
Лауреатите от конкурса  имат запазено място и в концертната програма на международен фестивал „Мартенски музикални дни“ – Русе.

Партньори в провеждането на конкурса са Австрийско посолство – София, Министерство на културата, Община Русе, Държавна опера – Русе и международен фестивал „Мартенски музикални дни“.

Международният конкурс "Франц Шуберт" ще се проведе през ноември
Сподели: