Между 5 и 7 септември през Две могили преминаха участниците във Вело-маршрут Дунав Ултра 2021

Между 5 и 7 септември през Две могили преминаха участниците във Вело-маршрут Дунав Ултра 2021

Началото на месец септември – преход между летните почивки, жаркото слънце и очакваната тиха, обагрена в омайни цветове есен ….

В дните между 5 и 7 септември, в тихото ни градче, преминаха участниците във Вело-маршрут Дунав Ултра 2021. Събитието се провежда за осма година като целта му е да популяризира северните територии на България, малките непознати населени места по поречието на река Дунав. Началната точка на маршрута е село Куделин /най западната точка на България/, а крайната е Дуранкулак – най-източната. Общата дължина на трасето е 740 километра. През 2021 година участие в предизвикателството „Обратно при реката 2021“ са 150 велосипедисти от България и Румъния, движещи се по маршрути – туристически или екстремен, представляващи 3-дневни, 5-дневни или 7-дневни преходи. Предизвикателство за маршрута е преминаването му за по-малко от 48 часа.

По време на преходите си участниците се запознават с културните и исторически забележителности, с местните традиции и обичаи, с бита на местните хора.

Община Две могили е официален партньор на организаторите на веломаршрута от 2016 година. През 2021 година контролна точка по трасето е Къща-музей Филип Тотю. За по-атрактивното и незабравимо преживяване на велосипедистите в нашия град, всеки от тях бе посрещан от двойника на Филип Тотю – Иван Калинов Дафинов от с. Кацелово. Иван е самодеец от село Кацелово и успя със невероятната си прилика с войводата да предизвика първоначално учудване, а след това възхищение от образа, който бе пресъздал. Облечен със собствени автентични дрехи, препасан със специално изработен за случая силяхлък, той бе атракцията на събитието. Не по-малко атрактивен бе и уредника на музея – Койчо Пенчев, който омайваше всеки с невероятните са познания не само за живота на войводата, но и по всякакви житейски теми. Посрещаше ги с усмивка, но на изпращане всеки му обещаваше, че ще дойде отново, за да продължат разговорите.

Екипът на СНЦ “ Развитие на социалния капитал“ Две могили активно участваха в посрещането на участниците във веломаршрута.

Вълнуващи бяха и срещите на децата от Две могили, облечени с тениски от организаторите на маршрута, с по големите батковци и какички.

Благодарение на спонсорството на фирми Великови ООД Две могили, представлявана от Галина Йорданова, управител на „Гардения ДМ“, и БИК ЕООД Две могили с управител Басем Хабиб Шейх Алшабаб, осигурили за всеки от участниците продукти от своите фирми, организаторите от общината изненадаха приятно велосипедистите. Всеки получи индивидуален пакет с лакомства, подкрепителни напитки и надяваме се приятна компания в минутите на кратък отдих.

Радващи се на последните жарки слънчеви лъчи, домакините от Община Две могили и всички, участващи в осъществяването на това приключение – спонсори, участници и подкрепящи, преживяха три емоционални дни, срещащи се с ентусиазирани, усмихнати и зареждащи с положителна енергия велосипедисти от цяла България!

Надяваме се , че и през 2022 година Две могили, благодарение на доброто сътрудничеството между Община Две могили, в лицето на кмета г-н Божидар Борисов и на г-н Борис Бегъмов, създателят и организатор на това невероятно приключение, общината ще бъде отново част от тази емоция – Веломаршрут Дунав Ултра!

Сподели: