миглена христова мик

Миглена Христова: Основният проблем е свързан с необосновано дългия срок на процедурата по наемане на работници от трети страни, която често отнема повече от 6 месеца

Синята карта касае високо квалифицирани специалисти, докато нашият бранш има необходимост от работна ръка в производствени дейности като шиене, гладене и други, коментира за RuseInfo днес Миглена Христова – управител на МИК БГ, член на УС на Българска асоциация за текстил и кожи, БАТОК, член на Българска асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил БАПИОТ. Поводът да се обърнем към г-жа Христова бяха оповестените данни от МТСП за гражданите от трети държави с придобито право на пребиваване и работа тип „Синя карта на ЕС“ през 2023 година в отговор на питане на народния представител от 19-и МИР – Русе Мартин Димитров. По темата писахме преди седмица.

Основният проблем е свързан с необосновано дългия срок на процедурата по наемане на работници от трети страни, която често отнема повече от 6 месеца, подчерта тя. За сравнение, в Полша, тя отнема 2 седмици, добави г-жа Христова.

Институциите, които отговарят са служба „Миграция“ на Министерството на вътрешните работи и Министерство на външните работи.

Друг проблем е изискването за образование и квалификация на работниците, които идват от държави, където нямат подобни документи, поясни г-жа Христова. По думите и, трябва да се реши и проблема с напускането на страната от чуждестранните работници, което ще се задълбочи и с влизането ни в Шенген.

Сподели: