Милена Хинкова отново ще е председател на РИК, не бе постигнато съгласие за заместника й и за секретаря

Милена Хинкова отново ще е председател на РИК, не бе постигнато съгласие за заместника й и за секретаря

За пореден път политическите сили не успяха да постигнат пълен консенсус при консултациите за сформиране на Районната избирателна комисия /РИК/ за Русенска област. Така съставът на РИК-Русе за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2-и октомври ще бъде определен от Централната избирателна комисия. Това трябва да се случи най-късно до другия петък – 12 август. В началото на консултациите областният управител Анатоли Станев призова участниците да проявят разбирателство помежду си и да издигнат кандидатури за състава на РИК, които да са доказани професионалисти, а не просто политически лица.

На практика консенсус имаше единствено относно председателския пост. Всички политически сили изразиха съгласието си с кандидатурата на Милена Хинкова, издигната от „БСП за България“. Припомняме, че на последните три избора именно тя оглавяваше комисията и нямаше проблеми при подготовката и протичането на вота. Тя е юрист по професия и разполага с богат опит в сферата на административното право.

Раздорът между партиите дойде от двете заместник-председателски места и това за секретар. Оказа се, че четири партии се борят за три места. От „Продължаваме промяната“ поискаха секретарското място. За него те предлагат председателя на адвокатската колегия в Русе Ангел Стефанов. Мястото обаче се оказа желано и от още две формации – ДПС и „Възраждане“. Съответно става дума Елиз Халил, която досега е била заместник-председател на РИК, а от „Възраждане“ бе предложена Лиляна Владимирова, която има стаж като юрист в Областната администрация преди години, а сега работи като адвокат. Ако обаче исканията им не бъдат удовлетворени, от трите партии ще се борят за някое от заместник-председателките места. Другите две предложения за заместник-председател на РИК са от ГЕРБ-СДС – Николай Братованов и от ИТН – Ина Райчева. Николай Братованов е юрист по професия и е бил председател на комисията, а в последствие и част от ръководството на РИК. Ина Райчева е дългогодишен съдия и е заемала поста заместник-председател на РИК. Колкото до членовете на РИК предложението на ПП е за Александър Ганчев, Корнелия Добрева и Звезделина Рафаилова, а от ГЕРБ-СДС са Антоанета Йонкова и Миглена Ангелова като представител на СДС. За членове от ДПС предлагат Шейнур Еюб, „Демократична отново предлагат Стефан Бонев.

По-рано областният управител Анатоли Станев призова представителите на партиите и коалициите да проявят разбирателство помежду си и да издигнат кандидатури за състава на РИК, които да са доказани професионалисти, а не просто политически лица. „Сигурен съм, че всички вие осъзнавате отговорността, която имате пред обществото. Хората, които предлагате да влязат днес в състава на РИК, трябва да са преди всичко експерти, които ще бъдат гарант за провеждането на честни и прозрачни избори. Убеден съм, че ще постъпите по най-добрия начин“, допълни още Станев. Той категорично заяви, че екипът на Областната администрация, както и досега, ще помага за решаването на казуси от всякакъв характер – било то правни, логистични или някакви други. „Вярвам на хората, с които работя и съм убеден в техните професионални качества. Разчитам на тях – вие също може да им вярвате“, заяви областният управител.

Припомняме, че според решение на Централната избирателна комисия /ЦИК/  русенската РИК ще бъде съставена от 13 членове. Най-голямо представителство ще има коалиция „Продължаваме промяната“ – четирима души. Трима ще бъдат представителите на „ГЕРБ-СДС“, двама за ДПС и по един за „БСП за България“, „Има такъв народ“, „Демократична България – обединение“ и „Възраждане“.  Трябва да се има предвид, че председателят, двамата заместник-председатели, както и секретарят на РИК не могат да бъдат от една и съща политическа сила.

Сподели: