имоти русе жилище

Минимализмът – простотата в интериора

Известно е, че минимализъм в интериора не означава хладни и пусти помещения и за това свидетелстват идеите на много водещи световноизвестни дизайнери и производители на мебели. Но що за стил всъщност е той?

Той се появява отначало в музиката, после преминава в изкуството и чак накрая – в архитектурата и дизайна. В зората на своето развитие има чисто практическо значение за сметка на отказа от излишния декор да се опрости предметът и да се изведат на преден план неговите функции. Япония често е смятана за духовен баща на минимализма с нейния вечен стремеж към съзерцание и медитация в условията на предметна пустота.

Съвременният минимализъм е далеч от всичко това. Той е елитарен, скъп за изпълнение и предполага наличието на големи пространства. Заедно с това е изключително модерен и един от най-предпочитаните стилове през последното десетилетие. Обикновено е избиран от по-млади, преуспяващи, издигнати, несемейни мъже, живеещите в мегаполисите. В обстановката му е трудно да си представим жена или двойка с деца. Защо е така? Реалността на съвременния бизнес и работа, с които е неделим днешният мъж, го навеждат на следните изводи:

  • от всекидневния стрес и информационно претоварване е необходима почивка в усамотено лично пространство, без излишни дразнители
  • за да се съхрани едно жилищно пространство в ред и чистота, то трябва да бъде максимално опростено
  • за да се използват нещата според техните функции, те трябва да бъдат изчистени от излишни декорации
  • достойното положение в обществото изисква висше качество на предметите и материалите в дома.

За да се създаде стил на минимализъм в един дом, на първо място трябва да разполагате с необходимото голямо пространство, с високи тавани и достатъчно дневна светлина. Освен това, като истински мъжки стил, той се крепи на конструктивните елементи, тоест на архитектурата. Ето защо, преградите, колоните и нишите присъстват задължително.

В такъв интериор се използват хладни тонове – всички отенъци на сивото, синьо, тюркоазено, приглушено лилаво, както и задължителните черно и бяло. Има и един вид привърженици на естествения минимализъм, които се придържат към всички отенъци на дървото, кожата, цвят маслина, цвят горчица, слонова кост, пясък и кафе.

Предпочитаните материали са изключително естествените. Тук не се търпят имитации и се използват дърво, камък /но не мрамор/, стъкло, бетон, груба мазилка. От металите се отдава предпочитание на хрома, стоманата, алуминия, титана.

Мебелите са скъпи, удобни, но с аскетични форми и без излишества. Цветът на тапицерията може да бъде в тон със стените, или да се подберат контрасти. Осветлението в един такъв дом е или скрито или с лампи в стил хай-тек, но изключително дозирано.

Всички тези елементи в интериора на един дом, освен че се асоциират с мъжественост, вдъхват увереност в собствените сили и упоритост при достигане на целите. Това е и една от главните причини този стил да се е наложил и да е на върха вече толкова години.

Сподели: