Министрите на транспорта и регионалното развитие се срещнаха в Русе с румънския си колега Сорин Гриндяну

Министрите на транспорта и регионалното развитие се срещнаха в Русе с румънския си колега Сорин Гриндяну

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов и министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев проведоха работна среща в Русе със зам. министър-председателя на Румъния и министър на транспорта Сорин Гриндяну. На срещата присъстваха още зам.-кметът на Русе Димитър Недев и областният управител Анатоли Станев.

Основна тема бяха перспективите за изграждане на нови мостове над р. Дунав, подобряване условията за корабоплаване, възстановяване на фериботните връзки и оптимизиране на процедурите за преминаване през ГКПП „Дунав  мост“.

Позицията на българската страна бе, че със съседите ни трябва да се работи по изграждането на нови мостове над Дунав, като се започне със строеж на съоръжение в близост до вече съществуващия Мост на дружбата. Според министър Гриндяну това може да се случи при условие, че се възстанови работата по сключения през март 2019 година Меморандум за сътрудничество между двете държави. Той призна, че за румънската страна проектът Fast Danube, осигуряващ добри условия за плаване по реката през цялата година, е от голяма важност и до момента не се е изпълнявал ефективно. В отговор министър Събев пое ангажимент работните групи да възстановят активната си дейност и определи регулярни срещи на всяко тримесечие или по-често при нужда от допълнителни наставления.

До юни трябва да заработи фериботната линия Русе-Гюргево, която да поема около 600 автомобила в едната посока, с което капацитетът на границата ще се увеличи с повече от 30%. Транспортният министър на Румъния заяви, че в съседката ни вече се подготвят за това, като след срещата си в Русе има посещение именно в Гюргево, за да даде импулс на събитията.

Очаква се през март да бъде подписан и регламент за облекчено преминаване на хора и товари през Дунав мост. Двете страни се обединиха около позицията, че една от причините за затрудненото придвижване е присъствието на множество служби по границата, които могат да се разположат и във вътрешността на страната. Според Николай Събев, в случай, че регламентът сработи, той може да бъде приложен и при Видин-Калафат.

 „В момента се проектира ремонтът на Дунав мост, какъвто румънците направиха през 2018“, каза министър Караджов. Той обясни, че очаква българският участък да е завършен  през пролетта на следващата година.   Припомняме, че Община Русе работи по изграждането на буферен паркинг за 800 автомобила на площ от около 160 дка. Целта е на него да бъдат осигурени всички удобства за международните шофьори, което да донесе и икономически ползи за бизнеса в Русе. През границата и града ежегодно преминават 860 хил. тежкотоварни автомобила, 370 хил. леки и 14 хил. автобуса, поради което местното ръководство ще продължава да подкрепя позицията следващият мост над р. Дунав да бъде в непосредствена

Сподели: