Министърът на енергетиката откри модерна производствена линия за преработка на каолин във Ветово, Русенско

Министърът на енергетиката Росен Христов откри днес модерна линия за преработка на каолин в завода на „Каолин“ в град Ветово, област Русе. 

„С моето присъствие искам да подчертая колко е важно да имаме в страната инвеститори от този клас. Това е добър пример как чуждестранен инвеститор, доволен от своето съществуване тук, инвестира в увеличаване на мощностите, включително във внедряване на най-модерни технологии, инвестира и в дуален център за обучение“, каза министър Христов. 

Той обясни, че дружеството е инвестирало и в диверсификация на горивото. 

„Те имат възможност да заместят газа с алтернативни горива, което да осигурява непрекъснат процес на работа – това, което и други предприятия трябва да следват“, каза Христов. 

Роберт Линдеманн-Берк – председател на Надзорния съвет на „Каолин“, заяви, че проектът е финализиран насред пандемията, което никак не е било лесно. 

„Този проект е част от много подобрения, които бяха направени във фабриката във Ветово през последните години. На стотина метра от тук се строи и новият ни соларен парк. А в нашия център за дуално обучение вече повече от 100 ученици завършиха техническо образование през последните години“, каза Линдеманн-Берк. 

Освен модерна линия за преработка на каолин, е изградена и нова ремонтна работилница. Инвестицията е на стойност 9 млн. евро.

Компанията, която е част от германски фамилен концерн, обезпечава пълна гама от индустриални минерали за производство на стъкло и керамика и е един от най-големите производители на шамот в Европа. 

Сподели: