Министърът на образованието Кр. Вълчев в Канев център: Детските градини и системата за предучилищно образование е може би най - важната публична система

Министърът на образованието Кр. Вълчев в Канев център: Детските градини и системата за предучилищно образование е може би най – важната публична система

Детските градини и системата за предучилищно образование е може би най – важната публична система, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при откриването на дванадесетата национална конференция по предучилищно образование под надслов: „Водим бъдещето за ръка“. /на снимката сега/ Това важи и по отношение на националната сигурност, защото това определя бъдещето ни като нация.

Училището може да компенсира липсата на детска градина, но само частично, посочи г-н Вълчев. Това важи особено за деца, които нямат българския за майчин език, както и за децата, които нямат мотивираща семейна среда.

Най – високата норма на обществена възвръщаемост е в системата на предучилищното образование, позова се на изследвания министърът. Той изрази надежда през идната година да се финансира по – добре тази система.

На 22 април ще бъде публикувана стратегията за образователната работа, коментира министърът. Той изрази подкрепата за учителите, особено по отношение на проблемните деца, за да бъдат мотивирани да се развиват в по – добра посока.

Конференцията се провежда с участието на над 200 учители от цялата страна в Канев център. На събитието присъстват народните представители Пламен Нунев и Андриан Райков, областният управител Галин Григоров, кметът на Община Русе Пламен Стоилов, неговият заместник Иван Григоров, ректорът на Русенския университет чл. кор. проф. дтн DHC Mult инж- Христо Белоев, началникът на РУО на МОН – Русе Росица Георгиева и нейни колеги от страната и др.

Конференцията бе открита от началника на РУО на МОН – Русе Росица Георгиева. Инвестицията в децата е инвестиция вечна, посочи тя, като цитира румънския патриарх Данаил. Началникът подчерта, че това е градът, който инвестира в бъдещето и съхранява традициите.

В словото си към присъстващите кметът на Община Русе Пламен Стоилов заяви, че нашите деца са нашето бъдеще и ако не се водят за ръка в първите години, след това битката и почти изгубена. Преди седмица е проведена работна среща с министъра на вътрешните работи в Русе и там с особена тревога се коментира нарастването на младежката и детска престъпност. Причината е, е в периода на прехода към демокрация децата бяха оставени в голяма степен на учителите. Семейството до голяма степен не изпълнява своята роля. Децанта просто трябва да бъдат научени. Ако има пукнатини в семейството и не се работи добре, то всичко остава на вас и на нас като администрация, посочи още кметът. Той добави, че се сблъсква понастоящем с много сериозни неща във възптанието на децата – от драскането с графити по реновираните фасади, през зависимостите от алкохол и наркотици, крачката до престъпника е съвсем малка. Затова е важно децата да получат основните стълбове за развитие от малки. На вас се пада трудната задача да направите това, обърна се кметът към учителите.

В Русе всички дейности за образованието и децата са изключителен приоритет, каза още кметът. Това важи особено за последните 8 години. Пред аудиторията бяха дадени примери с обновяването на детски градини, изграждането на нови детски площадки и пр. Пламен Стоилов посочи, че се създават необходимите условия за труд на учителите, а те на свой ред трябва да дадат пламъка на патриотизма, българщината и спазването на законите.

Сподели:

Още новини от деня